Ännu en anledning till att inte äta importerat kött

0kommentarer

Importerade grisar kontrolleras inte trots att MRSA är vanligt i Danmark, Holland och övriga världen.

Danska suggor och kultingar medicineras förebyggande


MRSA är en bakterie som är resistent mot vanlig antibiotika, som våra vanliga pencilliner. Det har normalt sett spridits via sjukhus och i Stockholm hade de problem med just MRSA förut, och det kallas därför vanligen för "sjukhussjukan". Utanför Sverige är det betydligt vanligare och om vi skulle få in det ordentligt i Sverige så kan det leda till i längden att till exempel allvarligare blodsjukdomar blir svårbehandlade.  När människor drabbas av svåra infektioner orsakade av de här bakterierna kan de då enbart behandlas med ett fåtal, mycket dyra intravenösa antibiotika med besvärande biverkningar. Å ju värre det blir desto svårare kommer det bli att hitta mediciner som hjälper.

Anledningen till att MRSA är såpass vanligt i en stor del av övriga gris-världen är att man medicinerar grisarna förbyggande för att de ska växa snabbare! De är alltså inte ens sjuka när man ger dem antibiotika, som dessutom är iblandat i fodret!! Det har gjort att de blivit resistenta mot vanliga antibiotika. Därför ska man vara restriktiv när man behandlar grisar och bara behandla de som verkligen är sjuka med antibiotika. Just MRSA kan smitta från grisar till människor, vilket innebär att det är många yrkesgrupper som är i farozonen: svinägare, grisskötare, hela slaktkedjan och livsmedelsindustrin.
Undersökningar visat att upp till 97 % av alla grisar i USA får antibiotika i fodret, upp till 14 olika sorter!! I Sverige har det varit förbjudet sedan 1986.
I Holland hittades dessa resistenta bakterier hos hälften av alla grisar och personer som arbetade med grisar, och det var bara 6 år sedan man började upptäcka MRSA hos grisarna, så det går snabbt!  
Å även i Danmark börjar det bli vanligt förekommande, och där diskuterar man om man ska börja isolera människor som har kontakt med grisar när de kommer till sjukhuset, detta gör man redan i Holland...
Men de fortsätter som vanligt och medicinerar sina grisar förebyggande, för varför låta grisarna växa i sin egna takt när man kan medicinera upp dem... *ryser*

Detta har gjort att man nu hittat en gris med MRSA i Sverige

Å ja, jag vet att det alltid kan bli bättre även i Sverige, men jag är glad och stolt över att ha så bra kvalité på skötseln av "våra" djur på gården jag jobbar på, och det är egentligen det enda jag har stenkoll på. Sverige har trots allt de strängast djurskyddskraven och även om det inte alltid efterföljs överallt så borde man köpa svenskt om man nu vill äta kött. Att grisarna växer för snabbt är ju bara en av alla anledningar till att importerat kött är hälften så dyrt som svenskt...



Några av gårdens kultingar, ett par veckor gamla..

Kommentera

Publiceras ej