I helgen var min underbara mamma här och hälsade på.

På lördagen var det ganska fint väder så då tog vi med Tinka ut i skogen. Hon är så duktig. Hon är inte direkt bortskämd med skogsturer och vill inte direkt att hon ska vänja sig för mycket vid det heller. Eftersom när jag försvunner härifrån så kommer det nog inte bli mycket promenader. Så nu blir det mer som en trevlig bonus. Eftersom hon är lös jämt på gården och springer runt precis som hon vill så trodde jag nog att det skulle vara mer problem vid de få tillfällen hon är kopplad. Men hon är jätteduktig, och betydligt lugnare än annars. Trots att hon fortfarande är en jättebusig valp och inte har fått så mycket lydnadsträning så är det inga problem att säga åt henne att sitta, stanna på stället, släppa kopplet och gå iväg en bit för att ta lite bilder på henne. Mamma var så imponerad av sötnosen..

Sen spelade vi spel och hade det mysigt. Jag och mamma älskar gyros och när jag bodde i Halden köpte vi alltid det och lagade iordning. Har varit sugen på det länge. Så nu inhandlade jag en massa kryddor och blandade ihop de i en egen gyrosblandning. Blev grymt nöjd med det. Så nu kan jag laga det precis när jag vill.














Kryddorna till gyros: Chilipulver, spiskummin, vitløkspulver, kanel, koriander, paprika, timjan, persilja och oregano...
... å då kommer min underbara mamma!

Födelsedagen blev trevlig, med biobesöket och den goda middagen med Eli. Fick otroligt många mysiga och fina grattishälsningar under dagen. Å min bror Martin ringde till och med från Sicilien för att gratta mig.  

Å i morgon kommer mamma och ska fira mig lite, men framför allt ska vi umgås. Då kommer hon få träffa Tinka för första gången, så det blir kul att höra vad hon tycker om henne.. =)

Vädret ser väl inte ut att bli helt topp så blir nog en del sällskapsspel spelade kan jag tänka mig =)
Skulle egentligen jobba hela helgen, även om det oftast inte är så mycket att göra på de flesta helgerna, så det brukar räcka med 3 timmar/dag.
Min chef och jag är kanske inte överens om allt, men när mamma ska komma på besök får han alltid ångest om jag ska jobba.. =) Så han fixade så jag fick lördagen ledigt. Skönt!!

Nästa vecka var planen att jag skulle på första hjälpen hela veckan. Men det var några som inte kunde, så igår bestämde de att istället köra måndag och onsdagar mellan 17-22 under tre veckor. Känns bra, då blir det lite paus mellan kursdagarna. Tror det kunde bli lite mycket att lära sig allt på en vecka. Alltid bra med lite tid emellan så man kan låta det sjunka in det man lärt sig. Har tagit ledigt från jobbet den helgen på grund av kursen, men nu blir jag helt ledig istället.. Får hitta på nåt trevligt då..

Men nu ær det som sagt snart helg och det ska bli otrooooligt skønt!
Något som jag verkligen tycker om är att lära mig nya saker, å det spelar mindre roll vad det är.. =) Det är därför jag normalt blir rastlös efter en stund på ett nytt jobb och måste gå nån liten kurs vid sidan av. Vill känna att jag utvecklas mentalt hela tiden och inte bara stannar upp och är "nöjd". Men jag är inte rastlös på ett destruktivt sätt som jag kan se hos en del personer. Som hela tiden flyttar, byter pojkvän, renoverar ihjäl sig, eller på något sätt ständigt måste förändra något. "Ingenting får någonsin bli tråkigt..".

Under vecka 34 ska jag på kvällarna och helgen ha 30-timmars första hjelpen kurs med röda korset i Hamar. Det ser jag fram emot! Vi har inte fått tiderna än, men eftersom de blir svårt att trycka in 30 timmars kunskap på lördag-söndag, så har de delat upp det under hela veckan. Det kan nog bli lite slitigt eftersom jag kommer jobba heltid utöver det, men framför allt kommer det nog bli väldigt intressant!

Å den 2:a november ska jag iväg på en endagskurs via jobbet som jag velat gå på länge. Passar perfekt just nu eftersom jag och min chef är lite oense om hur vi ska lägga upp de dräktiga djurens foder. Jag vill ändra den och han vill ha kvar det som det är nu, vilket fungerar långt ifrån optimalt. Efter den kursen kommer jag ha "mer køtt på benen". Men äntligen efter 1 1/2 månads (något heta) diskussioner har han börjat vackla och det skulle nog bli som jag tycker oavsett om jag får gå kursen eller ej, men som sagt, kan aldrig bli för mycket information.

Kunskap ær makt var det ju någon vettig person som sa.. ;)
fyller jag år..

Det är ju fortfarande grisning så jobbar hela helgen, men det har jag vetat om länge, så det gör mig ingenting. Jag har valt att ha ett arbete med ansvar där det periodvis är väldigt mycket jobb, så det får man planera runt det.
Men på eftermiddagen/kvällen på söndag ska Eli bjuda mig på bio och middag, så det kommer bli riktigt trevligt. Hon tyckte att det absolut skulle firas att jag fyller år. Å jag tror att det minst lika mycket är för att hon vill muntra upp mig. Hon är så otroligt snäll å omtänktsam, och det är mycket tack vare henne jag inte gett upp och flytta härifrån när det varit tungt. Det var ju bara henne jag kände första halvåret jag bodde hær. 

Mitt humör är fortfarande inge vidare, och jag tycker faktiskt bara har det blivit jobbigare och tyngre för varje dag att inte tänka på han som inte förtjänar mina tankar längre.. Jag brukar vara duktig på att acceptera det jag inte kan göra nåt åt och gå vidare, men det här har verkligen knäckt mig. Föll ju värre än någonsin, för denna man, å då tar de väl kanske längre tid att lyckas ta sig upp igen.
Men nu får det snart vända.. Har slösat alltför mycket tid och energi.. Så snart hoppas jag att jag accepterat det som hänt och börjar se det ljusa i att lägga det bakom mig.

Har en hel del trevligt att se fram emot i höst, så då ska man inte deppa!
Så har jag satt upp några mål jag tänkt fixa under hösten, å det är alltid motiverande för humöret.. =)

Å nästa helg kommer min underbara mamma hit, och då ska det mysas och firas lite mer!
Jag hoppas det är bra väder då för jag vill att vi ska tillbringa en del tid i skogen.

Har sovit så otroligt dåligt den sista veckan.. =( Jag vrider och vänder på mig så länge innan jag äntligen somnar, och sen vaknar jag upp efter någon timme och ligger vaken i flera timmar. Har aldrig haft problem med det førr.

Jag är vanligtvis lyckligt lottad med min sömn. Min kompis Tess kommenterade en gång: Fy fan, du hinner ju knappt lägga ner huvudet på kudden innan du somnar. Å så brukar det vara. Jag somnar på en gång och sen sover jag som en stock ända tills det är dags att vakna på morgonen. Så jag borde väl inte klaga efter att bara ha slitit en vecka med sömnproblem.. Men fy attans va trött jag är.. Så tänkte åka iväg och träna skiten ur mig så kanske jag kunde få sova gott i natt..

Men nu är det grisning, så nu jobbas det låååånga dagar.. Har en överstressad förstagångssugga som jag fått springa in till och dra undan ungarna ifrån så fort de kommit ut, för emellan att varje unge kommit har hon sprungit upp och runt och ungarna flygit ivæg och blivit trampade på. Hon fick 17 st och det är inte förrens sista timmen jag äntligen fått henne att lägga sig ner och släppa till mjölk åt de små. Får se hur många av de 17 som klarar sig, för de måste få råmjölk så fort som möjligt, de fick säkert vänta i 4 timmar innan jag fick henne lugn. Hade som sagt tänkt träna idag, men jag kan inte åka iväg när det trasslar så. Ær 5 till som håller på och föder, å fler blir de nog innan dagen är slut..

Idag fick vi besök av två kvinnliga veterinärer och skulle se så vi sköter hälso- och hygien-kraven i stallarna. Grisar är extremt smitto-känsliga, å det finns massa olika regler och rutiner för att hindra smittspridning. Å så skulle de så klart se hur grisarna generellt har det. Som den djurvän jag är kan jag tycka att det är lite fel att man får veta några dagar i förväg när de ska komma på kontroller. Samtidigt är det inte mycket man hinner "fixa" till på ett par dagar om man skulle behöva. Har man dålig djurhållning så tar det månader att ordna till det. Å vi har ju inget att dölja, så hit får de gärna komma närsomhelst. Sopade bara lite extra ute i gångar och gjorde rent lite extra på kontoret och sånt, men gjorde inget speciellt med djurskøtseln. Den är bra som den är =)

De verkade nøjda och jag fick ställa en del frågor jag funderat lite på.

Idag har jag arbetat exakt ett år på Frisholm. Jösses..
Ett år som har gått väldigt upp och ner.

Men oj vad jag har lärt mig mycket  och varit med om roliga saker!
Å jag har fått fundera och diskutera hur mycket som helst med en massa kunniga och trevliga människor.
Känns så bra att jag har tillgång till de främsta experterna inom området i Norge, å veterinärer, foderexperter och speciellt alla jag lärt känna genom kurserna som jag har gått under året. Så skönt att bara höra av sig och få "input" av flera olika personer när man undrar över något och sen gøra det man tycker verkar bäst. 
De andra jobben jag haft har jag tröttnat fort på och blivit rastlös, redan efter ett par veckor kan man det - samma rutiner varje dag. Här lär jag mig fortfarande något nytt varje dag.

Sen hade det ju inte gjort något om det hade varit lite närmare till min familj och mina vänner, men där finns det inga jobb før mig. Det här året har jag velat prioritera jobbet och lära mig så mycket som möjligt. Å jag har egentligen inte haft tid eller energi över till så mycket annat heller. Det kommande tiden kommer det fortsätta med en hel del arbete, så länge jag inte har någon eller något jag vill lägga mer av den tiden på, men nu med lite annat smått och gott runt omkring.. 

Å det kommer garanterat bli ännu fler naturupplevelser..



Gamla stallet..



Gamla stallet och boningshusen från vägen..



Vackra vinterdag..



"Mina" små nyfødda nøffisar.. =)



Skogen - där jag trivs allra bäst..



Anka hittade den sista snøfläcken i april och fick svalka magen..



Anka



Mamma och jag på väg ut i skogen



Tinka - førsta dagen som gårdsvalp =)



Godingen



Kvällspromenad



Gårdens rapsfält




Stange Kirke



Utsikt från nya stallet..



Tinka och jag på tur.. =)



Utsikt från gamla stallet..



Tinka och Anka tar det lungt på gårdsplanen..

Igår så såg jag på facebook att en av mina bästa vänner åkt in på förlossningen och några timmar senare fick de dotter nr.2.
10 veckor för tidigt kom hon, och dramatiskt blev det, men allt har gått bra. Otroligt kul!

Tina och jag är födda på samma dag, så båda blir 28 år nästa söndag, och började väl umgås när vi var 9-10 år och började spela klarinett bägge två. Å sedan dess har vi varit nära vänner. Jag var en av tre brudtärnor på deras brøllop för 4 år sedan. De har varit tillsammans i 11 år. Patrik brukar säga att "nu blir det prat-party" när jag ska komma och hälsa på dem. Før är det några som kan prata så är det oss.. =)  Tror aldrig vi har pratat i telefonen i mindre än en timme och när jag sover øver pratas det alltid åtminstone halva nätterna.

Nu är de som sagt føräldrar till två tjejer och jag längtar tills jag får träffa den lilla!

Bröllopet för 4 år sedan:
¨









Mycket har hänt sedan dess!

I dag var jag iväg på hundutställningen i Hamar. Väldigt många fina hundar och jag fick ta mig en ordentlig titt på alla de raserna jag ville se. Jag har lite problem med tex cocker spaniel-utställarna som borstar och bortstar sina hundar så de knappt ser verkliga ut. Kan de verkligen springa och röra sig normalt med så långt hår? Som den på bilden högst upp:
http://www.spaniels.org/cm/public/openIndex/view/list_.html?ARTICLE_ID=1236192797884

Å värst är så klart de raserna där de enbart avlar på utseendet utan att bry sig om att de får fysiska problem som andningsproblem, hjärnan får inte plats i skallen, de inte kan föda normalt m.m. Mops och Cavalier King charles till exempel. Tror inte att det är lika vanligt här som i England och andra extrema länder, men tror knappast vi är helt förskonade från det..  

Det ska vara NATURLIGT! Tycker iaf ja... Så därför tycker jag bättre om större större raserna och korthåriga där de bara borstar igenom dem och ser till att klorna är nyklippta. Å där utseendet inte är lika extremt.

Å så höll jag på att trampa på en dvärg chihuahua.. Var ungefär lika stor som en 8 veckors kattunge och jag förstår ärligt talat inte hur ägaren vågade ha den gåendes bland alla människor och gigantiska hundar..

Det var trevligt, men insåg att inte ens hundarna kan pigga upp mitt humør just nu, så efter en stund åkte jag hem.



Blev väldigt dåliga bilder, men här är iaf en vacker berner sennen, och en stor bamse new foundland precis brevid..

Den här veckan har jag längtat något oerhört efter att helgen skulle komma. Har varit trött och sliten längtat efter en skön helg här hemma på gården. Bara ta det lungt, slappa, vara ute i skogen och ha det gött. Efter gårdagens chock, så kändes därimot en helg utan planer inte alls lika lockande. Alltför mycket tid att bara tänka och vara ledsen på.. 

Nu känns det pyttelite bättre iaf. Dagen har varit rätt brutal och jag har knappt hunnit tänka något på han som jag inte borde ägna en tanke på. Dagen började ganska lugnt, så jag erbjöd mig till och med att åka till Hamar och hämta ett par saker som chefen normalt brukar göra. När jag var i Hamar insåg jag att jag hade ju 511 saker jag var tvungen att hinna göra under dagen eftersom jag ska vara ledig i helgen. Så fick skynda mig hem och sätta igång för fullt. Nu 21.45 blev jag äntligen klar med alla saker. Så nu ska jag hoppa i duschen och gå å lägga mig så fort som möjligt, känner mig nästan febrig av trötthet. Ær dock helnöjd med dagen, hade varit betydligt värre att ha lite att göra så jag hade haft tid för alla tankar som vill fram.. 

I morgon vid 9 ska jag iväg till Vikingskipet i Hamar, där är det en jättestor hundutställning hela helgen. Å eftersom jag inte har några andra planer var det ju givet att jag ska ta mig en tur dit. Har kollat upp tiderna när uppvisningarna för de olika raserna är så jag inte missar nåt. Vill få med mig Grand danios, Rottisar, Berner sennen (så klart), Rhodesian ridgeback, Tollare (nova scotia duck tolling retriver) och lite mer ovanliga hundar som Cane corso och Bordeaux dogge. Bara att konstatera att jag gillar STORA vovvar.. =) 

Ha en fin helg!





 

Om jag trodde att hjärtat varit krossat de sista månaderna så är det INGENTING emot vad det är idag..
Har gått som i dvala hela dagen.  

Jag tror vissa människor faktiskt går igång på att såra och leka med andra..
Finns ingen annan förklaring..

Så jag går och lägger mig och drar täcket över huvudet. Å hoppas på en mindre dålig dag när jag vaknar i morgon.
Saknar att ha någon att baka en massa gott till. Laga en massa god mat gör jag ju till mig själv. Men bakandet är ju inte lika lätt. Skulle ju rulla fram om jag åt upp allt jag vill baka.. =)

Har bakat ett par gånger senaste veckan och gett det till min chef. Å hade med muffins till Eli och hennes familj när jag var där i lördagskväll. Men kan ju inte ge till dem hela tiden.

Skulle väldigt gärna vilja prova på att göra en massa olika tårtor och andra spännande bakverk, experimentera ordentlig, men som jag bor nu har jag liksom inte plats för en massa "onödiga" redskap och pynt. Å som sagt, vem skulle äta alla dessa läckerheter? Försöker ju gå ner i vikt jag jue.. =)


Har hittat så många inspirerande bloggar som göder baksuget ordentligt..

Bland annat dessa:

Angelinas cupcakes

Baka baka liten kaka

Mirabell cupcake

Favoriten hitills är:

Cickans Piece of cake




Till nåt helt annat. Dessa fina blommorna fick jag med mig från Eli i lördags kväll. Hon hade sån fin bukett på bordet av blommor från trädgården. Så innan jag skulle åka gick hon ut i mörkret och plockade ihop en till mig.


I går kände jag mig otroligt sliten av någon anledning, så var väldigt tacksam över att det inte var något speciellt som skulle göras i helgen på jobbet. Blev 4 timmars rutinjobb och det såg ut att bli detsamma idag.

Men vädergudarna hade andra planer och bestämde att det skulle regna. Så all tröskning och intagning av halm blev uppskutet. Istället kom bonden vid 8 och berättade att vi istället skulle passa på att tömma smågrisavdelningen idag istället för i morgon som planerat. Ufffffff...
Så det blev inga 4 lugna timmar, utan jag blev klar med allt før en timme sedan. Tömningen tog ca 4-5 timmar, men alla registreringar som ska gøras, ställa in blötlæggningen som ska stå på över natten och en massa småsaker gør att det alltid blir långa dagar vid tömning.

Rengöringen av avdelningen faller på mig denna gång, då killen som brukar gøra det är upptagen med potatisupptagning i morgon. Så i morgon ska jag stå med högtryckstvätten heeeeela dagen. För han som brukar göra det tar det ca 6 timmar. Men jag har bland annat slaktlevering och lite annat som ska  göras, plus att jag ju knappast kan kallas för blixten direkt.. ;) Så det kommer nog snarare ta 10 timmar för att få rent hela avdelningen.
Så i morgon kväll vid den här tiden, kommer jag garanterat va ordentligt stel i ryggen.

Får nog flytta den lugna "søndagen" till tisdag istället... ;)