De sista dagarna har verkligen varit otroligt känslosamma. Har varit iväg på en tredagars kurs inom gris, som har varit helt topp! Flera av de som var med på en annan gris-kurs i höstas var även med denna gång så de kände jag redan lite. Väldigt intressanta dagar full med ny kunskap och umgänge med otroligt trevliga människor som jag verkligen börjat gilla. Vet inte om det är något speciellt me dessa "gris"-folk, men både på denna kursen och den i höstas fanns det så många som jag klickat bra me och som är otroligt sköna, ett par kvinnor, och ett helt gäng av grabbar i alla åldrar. Jag är ju uppvuxen med tre bröder och en massa kill-kusiner, så jag känner mig alltid hemma i grabb-gargongen och då mår jag så bra, även om jag tror många har svårt att förstå det och tror att det finns andra anledningar. Så nu har jag fått min dos uppfylld för en stund framöver. De nya jag lärde känna bor inte heller i närheten och de känns trist eftersom jag inte känner några häromkring, så det hade varit toppen om åtminstone ett par av dessa härliga personer bodde åtminstone max 3 timmar härifrån.. 

Nu har jag 1 del kvar av de 3 kurserna man ska gå innan man är färdig med "grundkurserna". Å tyvärr är alla dessa underbara människor klara eftersom de gick den 3:e kursen i december. Då kunde inte jag, så jag kommer förmodligen avsluta den i höst. Men jag är säker på att det kommer finnas ett gäng väldigt trevligt folk även på den kursen. Har varit föreläsningar från morgon till sent på eftermiddarna och sedan middag och fest hela nätterna. Så man blir ju inte direkt utvilad.. Förra gången sov jag hemma på gården, men denna gång beslutade jag mig för att bo på hotellet och det gjorde jag rätt i. Har sovit 5 timmar de sista dygnen så om 10 minuter är det jag som går och lägger mig.

Hur som helst är jag tacksam över att jag hade dessa härliga människorna runt omkring mig, för jag fick flera dåliga nyheter, både från Halden och Karlskoga. I natt fick jag beskedet att en bekant har dött, både mitt x,hans familj och min bästa vän stod henne väldigt nära och just nu har de det fruktansvärt tungt.. Å ännu en gång är jag långt borta när något jobbigt händer, och kan inte vara fysiskt hos dem. Pratade precis med min vän och det samtalet krossade mig totalt - Att känna sån smärta hos någon man älskar så högt och inte kunna göra något för att lindra den...

Så idag var det näst intill omöjligt att följa med på vad som sades på kursen, men de andra dagarna har varit otroligt lärorika och det har förts många intressanta diskussioner både under pauserna och under kvällarna. Det är vid såna givande tillfällen jag är väldigt glad över att jag kom hit. Även om avståndet också gör att jag inte kan vara hos de som behöver stöd där hemma.

The Llamafarm:

Nadia, jag och Amy på nyårsnatten  Bad på nyårsafton  Little green treefrog 

Mina nykläckta kycklingar  Silky bantams  4 favoriter- Donna, Skylark, Elisa och Erin 

Bundaberg - jobb, party och underbara människor:

Bundaberg- Jennie och Jon  Andi, jag och Linda- en av alla våra mysiga kvällar vid älven  Canetoad-tace på Australia Day 

Simon, jag och Chris  Bastian, Christian och Andi  Jag tillsammans med Canadensare, engelsmän, fransmän och andra svenskar. Otroligt trevligt gäng.  

Fraiser Island - världens största sandö:

Fraiser Island    En utav ett par dingo's som följde efter mig när jag skulle till tälten. Gå aldrig ensam på Fraiser Island-den varningen är tydligen sann..  

Lake McKenzie - rankas som en av de vackraste plaserna - suddig bild tyvärr...

Australien me mamma:  

En av alla vackra fåglar som finns i australien  Koala på Lone Pine koala Center  mamma och en vilande vallaby 

Mäktig örn  världens minsta pingvin- söt!  olga, mamma och ja 

botanic garden - sydney    mamma och olga i botanska trädgården 

Operahuset i Sydney harbour

 Fantastiska Tasmanien:

Lily - chillar som aldrig förr..  Eastern quoll. Vi hade många spotted-tail quolls i djurparken.    Magenta och hennes små ungar   

Söta mangeloo har en speciell sovstil..   Jag håller i en tasmansk djävul för första gången - mäktigaste ögonblicket jag upplevt.   Paul har famnen full 

kängru-gänget samlades varje eftermiddag.Levde fritt,men kom alltid in i djurparken när det var mindre folk.   En bedårande liten Bennet-Vallaby  Så här avslappnade var tassisarna efter att de vant sig vid mig.Men det tog ett par veckor.   

Tillbaka i Sverige:
 
Godingen Hannes hade växt grymt på de 5 månaderna jag var borta.      Min ögonsten tyckte tydligen att det var städdags  Å lite party blev det naturligtvis 

Tess o Tony på Jonas 35-årsfest  Även lilla Clara hade växt massvis under dessa månader  Det traditionella 17 majfirandet i Halden var ju givet 

Speciellt, men underbara norrmän  Jag skaffade mig ett sommarjobb  Jag och mamma hade mysdag i Nora med Gabriel, som blivit stora killen.

Och så flyttade jag tillbaka till Norge under hösten och där är jag nu...

Del av gården  Utanför min lägenhet
 


Den sista veckan på 2010 tillbringades hemma i Karlskoga där jag bland annat umgicks med min gamla klasskompis Josefin och hennes familj o kompis. Vi spelade spel, kollade film och åt gott. Å myste med lilla sonen förstås. I våras när jag kom hem från Australien och hon var gravid tog vi upp kontakten och sedan dess har vi setts en hel del under sommaren, så det blev ett par kvällar även under julveckan. Trivs otroligt bra med dem så är mycket glad att vi börjat umgås igen.

Vad hände annars under 2010?

- Nyårsafton 2009/2010 tillbringade jag på en farm utanför Rockhampton, Australien - samma Rockhampton som nu ligger under vatten efter fruktansvärda översvämningar.. Just på denna farm var jag ca 2 månader - otroligt härligt och där fick jag prova på att arbeta med lamor, alpackor, dromedarer, kalkoner, och alla vanlige lantrasdjur som hästar, kor, får, getter, höns, ankor m.m. Dessutom 7 hundar och 5 katter

- Året började dock tragiskt med att jag var den som fann familjens farmor avliden i hennes säng vid 3 på nyårsnatten när jag skulle gå och lägga mig. Hon bodde på gården den sista månader, var döende, så det kom inte som någon chock. Men så klart inget man ändå kan föreställa sig. Var dock tacksam över att det var jag och inte någon av barnen i familjen som fann henne. Å att hon fick avsluta sitt liv med glädje och alla sina nära omkring sig.  

- Därefter blev det en knapp månad i Bundaberg där jag jobbade på ett plantage. Men av denna månad är det mest party och underbara människor jag kommer minnas. Vi firade Australia day med ett stort poolparty och massa lekar. Å jag lärde känna ett gäng härliga tyskar, engelskmän och en finne. Speciellt en tysk som förmodligen är den charmigaste människan jag någonsin träffat. Jaja, så går det- some things aren't meant to be..

- Min mamma och hennes vännina kom ner och gjorde mig sällskap under några veckor ner längst östkusten - från Brisbane till Sydney. Vi besökte Lone Pine Koala Sancury, Sea World, åt härliga middagar, besökte Opera-huset och promenerade på The harbour Bridge. Vandrade i The Blue Mountains och solade på Mainly Beach. Hon är bäst min mamma!

- Tillbringade en månad på Tasmanien där jag fick min största dröm uppfylld. Min största fascination - Tasmanska pungdjävular - jag fick inte bara träffa dem, utan jag fick jobba och till och med hantera och hålla flera. Trowunna Wildlife-park är om inte det enda, så ett av väldigt få djurparker i världen där man kan hålla i dem, o som volontär är det helt otroligt att jag fick möjligheten att umgås så nära med detta farliga, aggresiva, otroliga djur. Ingenting har någonsin varit i närheten av att ge mig en sån ofattbar känsla.

- De sista dagarna i mars avslutade jag min Australienresa med ett par dagar i Melbourne där jag träffade min vän Leigh, där vi shoppade, åt och pratade. Landade 33 timmar senare på Arlanda 1 April, efter 5 sjukt härliga månader down under.

- Väl hemma blev det några månader full av kärlek och fina stunder med mina nära och kära som jag inte hade träffat på länge. Å massa jobb. Jobbade som sommarvikarie på en grisgård utanför Örebro, intressanta arbetsuppgifter, o härliga arbetskompisar.

- Å nu sitter jag i Norge på en annan grisgård. Hit flyttade jag i mitten av oktober och sedan 1 1/2 månad arbetar jag som förman på gården. Trivs otroligt bra och här stannar jag nog ett par år om allt går som planerat.

Så - 2010 blev en fantastiskt år, fullt av glädje och där flera drömmar blev sanna. Hoppas alla tar sin chans att uppfylla sina drömmar, vad de än må vara. Alla har en möjlighet -det är bara att våga och satsa, så kan även det mest otroliga gå i uppfyllelse.

Efter en höst full av slit och mycket att lära så fick jag en vecka ledig att åka hem och fira jul med mina nära och kära. Otroligt skönt och välbehövligt. Pga av sjukdom hann jag inte träffa alla jag velat träffa, men det blev oavsett en väldigt fin jul. Firade traditionsenligt med risgrönsgröt till frukost. Julbord till lunch-middag tillsammans med familjen och min morbrors familj och på kvällen kom faster och hennes man, och kusin Lars förstås. Avslutades med poker, denna gång blev det inte texas hold'em, men kul var det!



( Vad är julafton utan julskinka.. )



(Årets julbord var speciellt uppskaffat av mig denna gång eftersom det var 2 hela år sedan sista gången jag fick smaka på ett svenska julbord. )



(Jag och min kusins lilla dotter Alicia sitter och myser.)


På juldagen åkte jag, mamma och Martin upp till Borlänge för att hälsa på Marcus och hans familj. Julklapparna till Hannes och Gabriel blev överlämnade och det blev en massa god mat och annat trevligt.




( Martin och Gabriel kramas i Borlänge )



( Min lilla brorson Hannes - otroligt söt! )