Har varit på denna festival 1 1/2 gång och har väl inte blivit så till mig som många andra. Förmodligen för att det brukar vara väldigt nya svenska band och jag har ju inte bort hemma på ett tag så jag har till 99 % aldrig hört dessa band.

Men nu tog jag mig en titt på vad som ska komma i sommar och när två av mina favoriter- norska "Kaizers Orchestra" och brittiska "The wombats" ska dit -  ja, då tror jag det blir fysiskt omöjligt för mig att hålla mig därifrån...

Får nog gå och ta mig en titt på hur schemat ser ut i sommar, hoppas hoppas.... =)







I morgon kommer mamma och hälsar på. Träffade ju henne hemma i Karlskoga för en vecka sedan, men vi ses ju inte så ofta annars, så gäller att passa på.

Så idag har jag städat, bakat och lagat mat. Det blev kladdkakemuffins, gott som tusan. Matlagningen var mest för min egen del. Brukar laga några matlådor på helgen att ha i frysen inför den kommande jobbveckan. Har alltid en timmes rast så brukar hinna laga mat på lunchen, men det är skönt om man är sliten efter jobb att bara ta fram och värma. Så tänkte att om jag gjorde det i dag så slipper jag det i helgen, när jag ska va social me mamma.

I morgon blir det nog en rätt slitig dag. Vi ska tömma ena avdelningen och det blir alltid ordentligt fysiskt, plus att man kan förlora hörseln för mindre. Så imorgon ska jag komma i håg öronpropparna. Har hörselskydd, men det blir för varmt när man ska hålla på och springa fram och tillbaka och flytta djuren.

Så nu är det läggdags! Godnatt!

De senaste dagarna har det blivit ganska mycket motion för min del. Å det är ju alltid bra! Blev en tre timmarstur på lördagen. Stannade till vid ett öde torp som ligger mitt i skogen och njöt av fåglekvitter. Är ett otroligt fin plats som har blivit en favorit.

Söndagen blev det 5 timmar ute i skogen. Gick inte kontant utan satt nog säkert över en timme och läste i min bok som jag precis har påbörjat. Var en otroligt fin vårdag med 20 grader varmt och jag fick till och med lite färg. Vilket var kul eftersom jag är vit som ett lakan.. Men det kändes när jag kom hem, är ju inte direkt plan mark uppe i skogen. Så det blir bra träning.
Efter att jag slutat jobbet i måndags så bestämde jag mig för att ta en promenix in till Stange och handla mat, som ligger underfär 20-30 min bort om man går normaltakt. Den snabbaste vägen är en tråkig grusväg så på hemvägen tänkte jag hitta nån trevligare väg. Gick väl så där.. Virrade mest runt och när jag väl hade kommit in på nån trevlig skogsstig så tog den alltid slut inne på någon tomt. Så då var det ju bara att vända. Men det blev en fin tur iaf. Å jag fick se mig om ordentligt.

I går kände jag mig ganska ordentligt stel, speciellt i höfterna, så då blev det en kortare, lugn promenad för att få mjuka upp kroppen lite. Så idag känns det mycket bättre. Var iväg till Eli efter jobbet och hjälpte henne lite med barnen. De har både köttdjur och kycklinguppfödning så vi tog oss en tur dit. Har aldrig sett hur det ser ut när man föder upp kycklingar. Vet inte riktigt vad jag förväntat mig, men trodde det skulle vara en del burar och lite otrevligt. Fast det är ju mer äggproduktion iof. Istället var det en jättestor öppen avdelning där kycklingarna sprang runt som de ville på ströet och pickade i sig mat.. De va så små och söta.. =) Sen spanade vi in de nyfödda kalvarna, som vanligt föll jag för de svarta och mörkbruna. Vet inte varför jag alltid dras till mörka djur, vare sig de är katter, hästar, hundar eller kor.. Men så är det. Blev en lång, fin dag.

Känns väldigt skönt att jag verkligen kommit igång nu med mina skogsturer, längtar ut varje dag. Å när det är så härligt väder så är det ju nästan straffbart att inte komma ut. Ska nog ta och låna Anka nån dag framöver och ta med mig matsäck och gå lite längre. Älskar skogen!

Den blev en väldigt hektiskt vecka i Sverige och jag hann inte med så mycket som jag hade hoppats på. Men jag hade det väldigt trevligt iaf!

Förra helgen tillbringade jag till största delen i Karlstad hos min bror och hans familj. Lördagen blev det en längre titt på deras hus som de precis köpt. Eller för min och lilla Claras del blev det att springa runt i trädgården och inspektera alla fina blommor i rabatterna. Var även en sväng hos min barndomsvän Tina och vi fick prata några timmar. Alldeles för kort, men bättre än ingenting. Lördagen avslutades med utgång med Maria. Satt på red brick några timmar och sen blev det Harrys. Blev en otroligt trevlig kväll!

Clara spanar mot lekplatsen

(Clara tittar längtande mot lekplatsen i Mariebergsskogen)

Söndagen blev det myskväll i Karlskoga med mamma och min lilla kärlek Skrållan, så mysigt så. På måndagen var det besiktning och en massa småärenden på måndagen och ett hemligt möte på kvällen.. =)

min älskling

(Min älskling)

Jossan och hennes familj bjöd på räkor och en massa gott på tisdagskvällen. Alltid lika trevligt att vara hemma hos dom! Blev inte lika sent som det brukar kunna bli för onsdagen och torsdagen vigda åt att ta hand om min söta brorson Gabriel 4 år. 

Onsdagen blev en riktig toppendag! Gabriel fick prova på att rida för första gången på min kusins travhäst. Sen åkte vi till Öby kulle utanför Örebro och hoppades få se en del ormar. Å om vi fick! Det var 100-tals med snok och fick se två huggormar och en kopparödla. Gabriel var helt lyrisk och jag var också väldigt glad. Förra året när jag och mamma var där fick vi bara se några få och de var så långt bort så vi knappt såg dom. Men nu kom vi så nära att vi hade kunnat ta på dem om vi hade velat. Sen blev det glass och fika på hemvägen. Dagen avslutades med en god trerätters på Strandkanten med Lotta. Så blev helt enkelt en perfekt dag. 

gabriel rider på divan

(Första ridturen avklarad för Gabriel)

solande snok

(Gott å få sola sig..)




(ormgrop)





(Gabriel plockar vitsippor till farmor)


Vi tog det betydligt lugnare dagen efter, målade påskbrev och åkte iväg till en lekplats och lekte där ett tag tills Gabriels familj kom ner till Karlskoga för att fira påsk med oss. Sen kom även min andra bror och hans tjej. Å min faster och hennes man. Så det blev ganska fullt runt middagsbordet, precis som det ska vara.

Hannes vill ha min kaka

(Gabriels lillebror Hannes har fått syn på min kaka...)

På fredagen var det dags för hemfärd så det blev lunch med familjen och sen åkte vi iväg till Degerfors och fikade vid Sveafallen. Sen blev det tåg till Oslo och Stange. Gick fint. Så nu är man tillbaka i Norge. Blev inte direkt så mycket vila under denna vecka så känns faktiskt lite skönt att vara här nu i helgen och kunna ta det lungt mellan jobbpassen.

Just nu håller jag på och diskar, tvättar och städar undan lite. För imorgon ska jag jobba ett par timmar på morgonen och sen är det dags att åka hem till Värmland. Ska bli OTROLIGT skönt att få ledigt en hel vecka och bara umgås med alla underbara.

Vill ju träffa så många som möjligt, men samtidigt är jag ju en spontan människa så blir lite stressad när alla dagar redan är uppbokade. Har väl några timmar ett par dagar som jag inte har nåt planerat än, men kvällarna är iaf fixade och klara.

Kommer bli en massa trevliga kvällar med trevligt folk och god mat. Det ser jag fram emot otroligt mycket.. Imorgon kommer kvällen och natten tillbringas i Karlstad, först med min barndomsvän Tina och hennes familj. Å sen hos min bror, sambo och dotter Clara som blev 2 år i tisdags!

Nu ska jag färga håret..

Igår gick jag och min favorittjej Anka en lång skogspromenad igen. Hela jag blir lycklig när jag kommer ut i skogen, och njuter i fulla drag. Det är en ganska väl"organiserad" skog med märkta stigar och på en del ställen står det skyltar som berättar om någon gård som funnits och vilka som bott där m.m.

Jag tror att jag njöt lite för mycket för när vi gått ca en timme så upptäckte jag att vi inte längre såg några blå band i träden som visade att vi var på en märkt stig. Det var ju iaf skönt väder ute så vi vandrade på ett tag till, hade ju ändå någorlunda koll på åt vilket håll vi var på väg. Men, helt plötsligt kom vi till en glänta med ett öde hus där inte någon kan ha bott de sista 100 åren och då insåg jag att jag hade verkligen ingen aning om vart vi var.. Jag är ju vanligtvis lugnet själv, så det kändes konstigt när den ovana känslan av stigande ångest började kännas av.. Så den slog jag bort snabbt, inget blir bättre av panik och skogen var ju inte så stor.

Till slut hörde jag iaf skall långt bort och efter ytterligare en halvtimme så kom vi oss ur skogen. Brukar störa mig på den hunden som alltid skäller där vi går in i skogen, men igår kände jag bara tacksamhet. Idag när jag tog mig en titt på kartan så visade sig att skogen är betydligt större än vad jag trott, så kunde nog ha gått runt där ett tag..

Jaja, ser fram emot att utforska skogen lite mer, men då ska jag vara mer uppmärksam..

Vi träffade dessutom på en tjej och hennes Collie-kille och de vill gärna gå turer med oss. Collien blev omedelbart förälskad i Anka och gjorde allt för att fånga hennes uppmärksamhet. Hon däremot kunde inte ha varit mer ointresserad, haha.. När han gick fram till henne vände hon och gick och lade sig. Å när han blev för närgången det ett litet morr för att markera, men absolut inget aggressivt. Så han fick ge upp uppvaktandet.. Men de gick iaf till slut ganska bra överens så får se om de blir vänner framöver. Det är skönt att hon är så trygg och lugn (ointresserad) mot andra hundar, en sån stor hund vill jag helst inte ska bli varken för uppspelt eller aggressiv mot andra hundar vi möter eftersom jag skulle hänga som en vante efter..

Blev lite bilder iaf:



Vackra Anka

Anka står och väntar på att jag ska fota klart..

Hittade en snöplätt och jösses va skönt hon tyckte det var att kyla ner magen där..

Snö är det bästa hon vet, så blev överlycklig när hon såg en snöplätt som hon kunde kyla ner sig på och äta av.. Inte lätt att ha så mycket päls alla gånger...

Har haft några väldigt bra dagar nu. Söndagen jobbade jag lite och sen tog jag med min favorit berner sennen Anka och vi gick en 2 timmars skogspromenad. Det kändes så otroligt skönt att äntligen komma ut i skogen igen! Har saknat det massor den senaste tiden och nu när snön nästan är helt borta så går det ju lättare. Hittade några jättemysiga stigar och i morgon ska jag ut och upptäcka fler. Vi kom oss precis ut ur skogen när mörkret föll och det var nog tur när det var på ett helt okänt ställe vi var och promenixade.

I går hade jag jobbat här i precis 6 månader och är härmed fast anställd. Samtidigt så skulle jag få löneförhöjning. Bonden sa åt mig innan helgen att jag skulle tänka över hur mycket jag ville och tyckte att jag borde ha i lön. Diskuterade det lite med hans dotter när jag var där i lördags och hon tyckte att jag skulle ha lika mycket som han som jobbade här före mig. Men han har gått naturbruksgymnasie plus att han hade jobbat här 3-4 år innan han hade den lönen som han hade när han slutade. Funderade fortfarande hur mycket jag skulle kräva när jag igår fick papper på marslönen och såg till min stora överraskelse att han redan hade höjt min lön med 17 %. Så nu har jag till och med mer än vad han som jobbade före mig hade och dubbelt så mycket som jag hade tänkt kräva! Jag tyckte ju att jag hade lite låg lön tidigare även om den var avtalsenlig, men jösses.. En sån höjning hade jag inte kunnat drömma om. Fy satan va glad jag blev. Det som var ännu roligare var att han dessutom redan hade lagt på höjningen på marslönen. Så jag har fått den nya lönen 1 1/2 tidigare än jag skulle ha fått. Känns helt otroligt skönt, speciellt nu när jag varit orolig över min ekonomi. I fredags fick jag veta att jag skulle betala 10 000 kr i extra skatt.. Så där rök drömmarna om att köpa en norsk bil nu när jag ska göra mig av med min svenska.. Men med denna löneförhöjning ökar iaf chansen att jag om inte alltför länge kan ta ett litet lån och kanske skaffa en bil. Blir väldigt isolerad här på gården utan bil, så det vore otroligt skönt om det inte behöver dröja så länge.

Det känns som det börjar ljusna... ;)

Å om 3 dagar åker jag till de värmländska skogarna för en underbar vecka med mina nära och kära!
Ikväll har jag varit iväg hos Eli och hennes familj på middag. När jag kom dit så öppnade hennes dotter dörren och så klart kom Anka springandes förbi för att få sitt mysbehov tillfredsställt. Den hunden kan gosa hur mycket som helst. Den 4-åriga dottern såg ovanligt blygt på mig och sa "Hvor er du ifra?". Jag är från Sverige, svarade jag. Då vände hon sig om och ropade - Hon er fra Sveije!   haha.. Så det var nog något hon hade frågat om innan jag kom dit. Inte lätt för de små när det kommer hem folk som man inte förstår sig på.. :) 

När jag var liten så förstod jag inte alls vad mammas väninna från Arvika sa, och när hon hade åkt hem frågade jag förundrat vilket land hon var ifrån. Å det var ju ändå samma landskap.. haha..

Så där blev det middag och en massa prata framför tv:n. Hela familjen är så härlig! Min favorit är den 2-åriga sonen, som är ett riktigt charmtroll och så otroligt söt!

En av de populäraste låtarna som har spelats på radion sista månaden är den Norsk-svenska låten Ruter med Karpe Diem och svenska Andreas Grega. Gillar den skarpt. Carpe Diem är en av de absolut populäraste rap-grupperna i Norge och har hållt på sen 2000. Har Andreas Grega kommit ut med nåt eget i Sverige tro, känns som han skulle kunna va bra..


 



Även Erik & Kriss kan också räknas som en av topp rap-grupperna i Norge och de har gått ihop med svenska BYZ i låten "Ölbrillor".. Även om jag tycker låten är rätt värdelös så finns det säkert några som sjunger den för full hals när de är inne i "dimman"..

Tycker Karpe diems låtar generellt är bättre. Även deras "Snöhvit" är en låt jag tycker bra om. Sen har jag ju vant mig vid norskan. Minns när jag och Maria precis hade flyttat till Norge för drygt 4 år sen och vi såg Karpe Diem på tv. Vi skrattade så vi grät, och jag har fortfarande inte förstått det som var bra i den låten vi såg, men som sagt, jag vande mig vid norsk rap iaf.. 

För första dagen på snart två veckor har jag äntligen kunnat sluta någorlunda tidigt och fått duscha och göra mig färdig för myskväll före 20.00.

Ska iväg och handla lite och sedan blir det soffläge resten av kvällen. Ska bli otroligt härligt att få slappa lite.

Blir jobb i helgen, men ska försöka hålla det så minimalt som möjligt. Ska börja planera lite inför vad som ska göras här under tiden jag är i Sverige. Har lite svårt att släppa i från mig ansvaret känner jag, men samtidigt vet jag att så fort jag åkt över gränsen så kommer jag bara njuta av ledigheten, för då är det inget mer jag kan göra. 

Imorgon kväll ska jag till Eli och hennes familj på middag, blir säkert precis lika trevligt som vanligt! 
Kan hinnas med lite shopping också, finns några sötisar hemma i Sverige som ska få försenade födelsedagspresenter när jag kommer hem! Bland annat Clara som fyller 2 år på tisdag! Stora tjejen!
Den här grisnings-perioden har känts så otrooooligt lång. Vanligtvis är det massa stress under 4-5 dagar, men den här gången har kultingarna kommit jämt fördelat under ca 10 dagar. Oftast har det börjat ganska sent på eftermiddagarna/kvällarna så det har blivit väldigt många, långa dagar. Har varit skönt för ryggen att inte ha för mycket att göra på en gång, och hunnit med allt, men det blir så segt.

Nu sitter jag och väntar på att den sista kullen ska komma. Den stackars suggan har gått 5 dagar över det beräknade datumet. Så igår fick hon en spruta som ska hjälpa till att sätta igång födseln. Å för några timmar sedan såg jag att det äntligen hade börjat, men fortfarande har det inte kommit några ungar. Är orolig att ungarna antingen är för få eller att de har dött och att det har gjort att värkningsarbetet inte kommit igång som det ska. Just nu vill jag bara att de ska komma ut, helst förstås levande, men det viktigaste är ATT de kommer ut, så inte suggan dör.

Om en vecka ska jag hem till Karlskoga och hälsa på mina nära och kära! Ska bli så otroligt skönt!! Har fått lite tråkiga besked både ekonomiskt och hälsomässigt de sista dagarna så ska bli skönt att komma bort och få tankarna på annat. Oroar mig sällan i onödan, det mesta brukar ju lösa sig till slut.

Några av de dagsgamla småttingarna:





Hittade precis runt lite på blocket och som vanligt var det djurannonserna jag hamnade på. Såg efter intressanta reptiler och sen på lantbruksdjur. Å till min förvåning fanns det en annons på Amerikansk präriebison.. Tydligen så föder man upp såna utanför Hjo, säljer djur till avel och kött och skinn till de som vill ha. 

Hade ingen aning om att det fanns folk som hade såna djur här. Vet ju att det finns folk som har alpackor, lamor, kameler, afrikanska igelkottar och lite annat exotiskt. Men detta hade jag aldrig hört talas om, bara en sån sak som hantering av dessa digra djur känns ju lite svårt. Men det kanske är lättare än vad man kan tro..
Ja ja, man lär sig nåt varje dag. 

Jag drömmer vidare om alpackor ja.. 

mina favoritalpackor

(Ella, Donna, Skylark och hennes dotter Erin)


 
Tack vare dessa oväntade lugna dagarna så mår min nacke och rygg betydligt bättre, trots att jag inte fått träffa någon kiropraktor än. Otroligt skönt! Anledningen till att det varit så lungt är att de flesta av de 200-kilos "damerna" som jag tillbringar dagarna med, har bestämt sig för att hålla inne sina små bebisar lite längre än beräknat. Men nu är det slut på lugnet, för pga detta så är det betydligt fler än väntat som kommer föda i morgon och då blir det stressigt. Har jag otur så blir det 19 kullar med ca 270 små att ta hand om imorgon.. Då ska det hållas koll så att förlossningarna inte stannar upp, och alla de små ska kollas, tandslipas, få järnpasta i munnen och navelsträngen ska sprayas. Å de kullarna som kommit hitills ska öronmärkas och räknas spenar på. Å så är det en massa som ska registreras. Blir extra mycket på grund av att det är en avelsbesättning. Samtidigt ska allt det vanliga göras. Men jag hoppas några kullar kommer ikväll och att några väntar till söndag, annars får jag mer än fullt upp imorgon.

Så jag satsar på en lugn hemmakväll i kväll, med några avbrott för att gå ner och ta mig en titt i "BB". Å att det inte blir för sent ikväll så jag är pigg och utvilad inför morgondagen.

Nä, nu ska jag ta och ringa till min underbaraste vän Maria. Tänk att jag har så många fina vänner.. =)