Om 6 timmar ska jag upp och åka iväg till Örebro, för då är det tentadags! Tentan handlar om utvecklingspsykologi, men just i denna delkurs och även den första är det mycket biologiska aspekter också- till exempel hur fostret utvecklas fysiskt, och egentligen vad som händer både fysiskt och psykiskt under livet.

Mycket att läsa, men väldigt intressant. Får se hur det går imorgon.

I helgen var jag i Skövde på Risk och Hanteringskurs med Svenska Blå Stjärnan. Det var riktigt kul!

Under lördagen gick de igenom brandsäkerhet och fick öva på att släcka olika typer av bränder. De gick även igenom HLR och L-ABC som vi fick öva på dagen efter. Då hade de ställt iordning 5 olika trafikolyckor med skadade personer som vi fick ta hand om efter bästa förmåga. Det gick jättebra och vi var nöjda med våra prestationer.

Tycker att det är så intressant me första hjälpen och på bara 1 1/2 år har jag gått utbildning på omkring 80 timmar kring just detta. Så nu känns det som att det börjar sitta.

Det är ju så viktigt att kunna, att veta vad man ska göra när något inträffar. För det kan ju hända när som helst och vem som helst. Får någon hjärtinfarkt eller något annat som leder till medvetslöshet och i sin tur hjärtstopp (till exempel någon sätter i halsen o kvävs), så tar det bara 3-4 minuter av syrebrist, som alltid inträffar vid hjärtstopp innan hjärnan börjar dö. Å oftast tar det länge tid än så innan ambulans hinner fram så påbörjar man inte HLR under tiden så är chansen minimal att personen klarar sig.

Genom HLR väcker man inte personen, det behövs det en hjärtstartare till. MEN genom kompressioner och inblåsningar fortsätter man att syresätta blodet och hjärnan tills man får tag på en hjärtstartare eller ambulansen kommer. Därför är detta så viktigt att kunna och att fortsätta med även om de drar ut på tiden.

Hur som helst var det en bra kurs och de som var med var hur trevliga och roliga som helst. Blev sent på lördagnatten, men det var de värt. Hoppas att jag träffar en del av dessa på senare kurser.

 
Förra veckan var jag ute och njöt lite av solen och den vackra vintern vi har haft här nu. Nu börjar det bli varmare och snön smälter, så förhoppningsvis är våren på gång.. Men den vita snön är allt bra härlig den också...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu har ju mars månad startat och det innebär att min mamma blivit ett år äldre och att min lille brorson Ebbe fyllt år för första gången. Båda är födda på skottårsdagen, och i år fyllde mamma 65 år. Det innebar att förutom att bli 65 år på torsdag/fredagen (svårt att veta vilken dag man ska räkna när den riktiga dagen inte finns detta år), så gick hon även i pension. Så nu börjar ett nytt liv för min lilla mamma!
 
Det blev inget riktigt firande av henne, utan istället fick hon en present på torsdagen och så bjöd jag ut henne på fredagskvällen. Jag hade ringt min faster och hennes man och frågat om de ville göra oss sällskap, så de dök upp där och överraskade mamma.
 
Dagen därpå var det dags för firande av lille Ebbe, han är så go! Dock märks det att han blir äldre, och med medveten. Nu tittade han lite skeptiskt på mig i början när jag kom, till skillnad från förut när han varit överlycklig oavsett vem som varit i närheten. Han tinade snabbt upp och vi fick mysas en del. Han och Claras mormor, morfar och morfars sambo var också där så det var riktigt trevligt! Vi blev bjudna på båda fika, middag och kvällsgotterier.. =) Hade inte tänkt stanna så länge eftersom jag hade rätt mycket som behövde göras för studierna. Men jag smet iväg 1 1/2 timme och pluggade lite och så då kunde vi stanna tills de blev natta.. =) Vi hann även med en promenad och lite lek i lekparken.  Ska försöka åka iväg till Karlstad lite oftare sen när mars-stressen är över. Från och med april tror jag allt kommer lugna ner sig betydligt, så då blir det mer socialt för min del. Min andra brorson Hannes fyllde 4 nyss och förra helgen när mamma var där och firande honom hann jag inte följa med eftersom det var så mycket. Men som sagt, det blir lugnare framöver... =)
 
Mamma Madelene hade bakat en massa gott till kalaset!
Tänk om man var lika duktig på att baka småkakor som hon..
 
Clara kröp omkring och lekte med sina födelsedagspresenter
 
 
En bra sak med kalas är att då kommer det en massa trevliga släktingar som man kan leka med.. =) Här leker Clara med sin moffa..
 
 
Clara cyklade och vi andra gick en promenad runt kvarteret,
men när vi fick sällskap av en lite kelsjuk katt så hoppade hon så klart av cykeln för lite gos.. =)