Sedan i höstas är jag ju med i Svenska Blå Stjärnan. En frivillighetsorganisation som ska fungera som beredskap om det sker något katastrof eller stor händelse där djuren behöver tas om hand. Det kan vara ett stort oljeläckage, smittutbrott eller en gård som behöver extra stöd av olika anledningar. Vi försöker ju även hitta på saker för barn och ungdomar så igår hade vi en djurskötardag för barn mellan 6-12 år. Det var jag tillsammans med två duktiga djurskötare som studerar på Kvinnerstaskolan som tog hand om knattarna och visade dem runt bland djuren.

De fick veta hur man sköter om de olika djuren, och fick klappa dem och umgås med dem. Det fanns bland annat kor, minigrisar, lamor, en massa gnagare, reptiler, höns och burfåglar. Barnen verkade ha jätteroligt och skötte sig väldigt bra. Jag är rätt sträng när det gäller barn och djur och "förhörde dem" innan vi gick ut till djuren så alla visste hur man beter sig kring djur. Det värsta jag vet är barn som jagar djur eller på annat sätt beter sig illa runt djur och jag tvekar inte att säga till i så fall (vuxna också förstås). Svt var där och jag blev intervjuad både för live-tv och för ett reportage som skulle sändas senare på kvällen. Barnen blev intervjuade och fick berätta vad de lärt sig under dagen. Flera kommenterade just att när man är med djur måste man vara snäll, försiktig och inte skrika eller springa.. ;) Tycker inte direkt att det är skoj att intervjuas, men som enda ansvarig där så var det inte så många andra att välja på. Hur som helst verkade barnen tycka det var roligt och fick lära sig lite nytt. Det var många som ville hålla handen och berätta om sina egna djur, så jag hittade nog en rätt bra balans mellan att vara sträng och "lekmoster".. :) Å på slutet av dagen fick de ett varsitt fint diplom!

Jag blir sällan nervös. Inför tentor och sånt kan jag känna oro om jag vet att jag läst för lite innan, och känna mig irriterad på mig själv på grund av det, men inte nervositet. Jag känner mig alltid lugn när jag går in till tentasalen eftersom jag då inte kan göra nåt mer, antingen går det bra eller så gör det de inte. Känner sällan nervositet under väntan på resultatet heller, däremot kan jag bli frustrerad om det dröjer eftersom jag vill sätta igång och plugga om jag kört på det. 
 
Däremot finns det en sak som gör mig riktigt nervös och det är att tala inför andra. I skolan kan jag prata på rätt bra när jag sitter tillsammans med de andra på föreläsningar och seminarium, men just det där att stå framför andra och prata.. Hua... 
 
Det är sällan jag gjort det de senaste året så jag har glömt bort att det varit ett problem. Jag var faktiskt på en öppen föreläsning förra onsdagen som handlade om att just tala inför andra. Tänkte mest att det kunde vara bra att få lite tips och så eftersom chansen är rätt stor att jag kommer få göra det framöver i och med mina uppdrag i styrelser och ledningsgruppen. Föreläsaren frågade oss som lyssnade hur otrevligt vi tyckte att det var att prata inför andra. På en skala 1-5 så var 1 inga problem och 5 att man istället valde att stanna hemma. Jag tänkte att jag låg på en 2 kanske.. 
 
I går skulle jag hålla ett föredrag om MPS för kristeamet i Örebro läns landsting. På kvällen innan när jag gick igenom powerpointen var jag lugn, likaså på morgonen. Det enda jag oroade mig för var att eventuellt missa något viktigt. Är ju lite skillnad att läsa upp nåt egetkomponerat i skolan där det som regel är fler som kommer göra detsamma. Nu skulle jag ju representera en organisation inför en massa kunnigt folk som jobbar professionellt med kriser och få dem positivt inställda till oss och dessutom förhoppningsvis få till ett samarbete. 
 
Det var hur som helst trevligt folk från både USÖ, Karlskoga och Lindesberg sjukhus. Jag var supernervös när jag kom dit, kallsvettades och kändes febrig samtidigt. Kunde konstatera att jag nog var närmare en 4 på skalan.. ;) Hur som helst verkade föreläsningen ha gått bra, blev faktiskt färdig på pricken en timme efter jag började tala,som avtalat. De verkade väldigt positiva till organisationen, så får se vad som sker framöver. 
Jag är ju inte så värstens social av mig egentligen, jag pratar ju (för mycket) när jag väl träffar folk, men jag klarar mig bra utan folk rätt länge. Å har ett enorm behov av egentid. Så nu när det är så mycket annat runt omkring så skär jag ner på det sociala eftersom annars skulle jag inte hinna vara själv någonting. Men en sak som jag tycker är trist nu är att jag inte hinner umgås med brorsbarnen som jag hade önskat. Idag var mamma iväg hela dagen till Karlstad och umgicks med brorsans familj, själv dömde han hockey. Hade gärna velat följa med, men hade deadline på ett utav konflikthanteringsmomenten idag, så det gick inte.
 
Gabriel och hans pappa var ju här för två helger sedan, men det var ju då det var ATV-utbildning hela helgen plus 10 timmars akutsjukvård på lördagen. Jag hann träffa honom en kvart på fredagkvällen innan han skulle sova då de kom till mamma rätt sent. Å ungefär lika länge på lördagen när de kom ut till Villingsberg och hälsade på. Hade det varit tidigare på kvällen så hade jag hängt med tillbaka till mamma då, men det var såpass sent så han skulle sova iaf så fort de kom hem. Började ju 8 och 9 på mornarna så hann ju inte innan heller.. Kändes jättetrist, men just den helgen hade jag ju inget val eftersom det var såpass viktiga saker.
 
Förra söndagen var hela Karlstad-familjen här för då skulle brorsan döma i nobelhallen så då var vi med dit en sväng. Då blev det lite mys med Clara och Ebbe. Skrållan gillar verkligen Clara, och det märks så tydligt. Hon accepterar Gabriel, han får klappa och sådär utan att hon går undan. Hannes och henne har det skurit sig lite med, så han får bara klappa om jag är i närheten och 0-2 åringar vill hon helst inte vara i närheten av alls eftersom de inte riktigt har kontroll på vad de gör. Men Clara söker Skrållan upp, och går framför och vill bli klappad, hon verkar lita på Clara på ett helt annat sätt än på något annat barn. Å det är otroligt härligt att se.. =) Clara kan till och med leka med Skrållan och kasta iväg småmöss som hon jagar och leker med, medan Clara fnittrar glatt.. =) Så de är kompisar de där två.. <3
 
Resten av februari och mars kommer det vara rätt fullt upp, men sen slutar konflikthanteringen och då ska jag försöka åka och umgås med brorsbarnen.. Ingen bor ju här i stan, utan är utspridda i Karlstad, Borlänge och Linköping..
 
En lite suddig bild på de tre äldsta utav mina 5 älskade favoriter Clara, Gabriel och Hannes <3 <3 
Även om jag haft fullt upp i veckorna så har jag ändå hunnit få lite kvalitetstid med några vänner.. =)
 
Förra måndagen åkte jag in till Örebro och gick ut och åt med Tess på Saigon. Gott var det! Sen blev det tv-mys och övernattning. Vi brukar ta långluncher lite då och då, är ju trots allt rätt mycket inne i Örebro, men det känns alltid som att det går för fort när det är dags att sticka vidare. Så det var riktigt trevligt att äntligen få ses ordentligt, utan stress. Dröjer nog inte till nästa lunch tror jag.
 
Onsdagsmorgonen åkte jag hem till Pillan för att hänga lite med henne, familjen och alla djur. Även hennes kompis Carro och hennes lilla Kasper (hund) var där så det var full rulle. Riktigt trevligt att äntligen få träffa henne, verkar vara en söt och trevlig tjej.
 
I slutet på den veckan så var jag hemma hos familjen Vähäkari och hade fredagsmys. Blev bjuden på middag och sedan gick vi en promenad med barnen. Stackars lille Mikael klämde fingrarna i dörren och fick jätteont.. Inte alls kul.. =( Men det gick bra med fingrarna, jag lade lite press på dem, så de inte skulle bli blodfyllda och svullna upp så mycket. Men det var inget som verkade göra ont på killen. Sedan var det sovdag för killarna och vi vuxna satt och pratade lite framför tv:n tills D blev så trött så det var uppenbart dags att åka hemåt... ;)
 
Den här veckan har jag inte varit lika social. Det har varit veterinärbesök, studier och föreläsning med MPS, plus gårdagens 10-timmars akututbildning. Men jag var iaf en sväng till Pernilla på fredagen, tanken var väl egentligen att vi skulle plugga, men det blev mest mys med hundarna och Tilde (katten). Å så fick jag ju äntligen träffa deras senaste familjemedlemmar, två jättefina majsormar, som verkar rätt glada i varandra... =P
 
 
För två helger sen så var det full rulle och vi hade bland annat ATV-utbildning i Villingsberg med MPS.
 
Jag hämtade härliga Anki (som är med i styrelsen i Göteborg) på fredagen, vi åkte till Svampen och åt lite middag innan vi åkte ut i skogen. Där började det fyllas upp med fyrhjulingar, närmare 40 st. Jag stannade kvar en stund och sedan åkte jag hem och hann precis träffa brorsonen Gabriel innan han skulle sova, som tillsammans med sin pappa kommit ner till Karlskoga över helgen. Dagen efter var det 10 timmars första hjälpenutbildning med akutgruppen i Örebro och sedan direkt ut till Villingsberg. Mötte upp mamma och Gabriel där, för han skulle få åka lite fyrhjuling med Rolf. Där var de 40-talet männen och 2 kvinnorna i full gång med att lära sig akutsjukvård de också. Så då fick jag även träffa den som nu kommer vara MPS-Örebro's akutsjukvårdsansvariga. Blev lite väl sent den kvällen och när jag väl kommit hem så sov jag oroligt eftersom jag trodde att jag skulle försova mig. Vaknade var femte minut under 3 timmar tills det var dags att hoppa upp till en ny dag. IKände mig inte direkt utvilad..
 
Hela söndagen tillbringades i Villingsberg. Vi hade bjudit dit andra ledningsgrupper och det kom bland annat folk från Värmland, Västmanland och Östergötland och Uppsala. Trevligt att få träffa dem också! Dagens utbildning bestod i MSO- intro som står för Maniging search operation, alltså hur bland annat polisen lägger upp sitt arbete för att hitta personer som försvunnit. Håkan (vår operativa) gick även igenom kartor, och hur man delar in kartan i olika segment, hur allt ska dokumenteras och lite annat. Mats (vår hundansvarige) hade en jätteintressant föreläsning om hur det går till när man söker, spårar, arbetar med hundar och vad som krävs för att en hund ska bli räddningshund. Det är inte bara inte, det tar många år med mycket arbete. Enormt kul att vi fått en sån kunnig "hundmänniska" hos oss då vi andra saknar de kunskaper som krävs på det området.
 
Svampen i Örebro
 
 Våra resurser i MPS- Örebro
 
 
Coola <3 Gabriel fick åka fyrhjuling med Rolf
 
Några ledningsgrupper plus grabbarna som var på ATV-utbildningen längst bak.
 
Boysen på väg ut i skogen på uppdrag.
 
 
Olika moment för att bli räddningshund var en av sakerna vi fick lära oss.. =) Mycket intressant.
 
 
 
 

Förra sommaren så började jag jogga lite. Eftersom jag alltid hatat att springa och hade bottenkondition så började jag på noll och ökade. Jag använde mig av programmet C25k som står för "från soffa till 5 km. Efter 9 veckor var det tänkt att man skulle orka springa 5 km. Jag tyckte det gick ganska bra. Även om det var uppenbart att jag förmodligen alltid skulle använda mig av program och intervaller framöver eftersom jag tyckte det var tråkigt att hålla samma tempo i mer än 5 min.

I augusti när jag flyttade hem hade jag ungefär kommit halvvägs. Då tappade jag liksom allt vad träning hette.. Mitt fokus låg på att renovera lägenheten, studier och MPS. Glömde bort träningen totalt. Men hade i bakhuvudet att jag till våren skulle sätta igång igen och att målet för 2013 skulle vara att åtminstone ställa upp i ett 5 km lopp och springa hela. I november fick jag diskbråcket.

Å när sedan smärtan kom på nytt vid nyår så kände jag mig rätt låg eftersom mina träningsplaner såg rätt hopplösa ut. Jag hade tänkt prova på längfärdsskridskor i vinter,men det var bara att glömma eftersom jag inte kan ta den risken att ramla och slå i nacken. Att jogga finns inte på kartan, får inte ens powerwalka eftersom jag ska undvika hårt underlag och stötar. Jag får egentligen bara "lulla runt" (alltså ingen fart), på grusvägar, gräs eller snö.. Jättesvårt tycker jag. Jag har en benägenhet att alltid springa ganska snabbt nerför trappor, och att springa i betongtrappor uppfyller rätt bra de saker jag INTE ska göra.. Å då får jag ont senare när jag varit olydig.

Hade bestämt att jag skulle gå en kajakkurs i vår och det är fortfarande förhoppningarna. Det beror lite på hur högt jag lyfter armarna när jag paddlar. Så vi får se..

En sak som är bra är att gå i skogen i ojämn terräng, så nu ska jag sätta igång ordentligt med det tänkte jag. Tråkigt att jag inte har någon på gångavstånd, kan inte gå på asfalt i en 15-20 min enkelväg för att nå dit, så måste köra vart jag än ska.

En bra grej som jag faktiskt kan göra i sommar är att vandra! :) Att bära på en halvtung ryggsäck är bra för ryggen, då är hållningen rätt. Trodde inte jag skulle kunna det och var riktigt deppig tills jag fick andra besked.

Ner i vikt måste jag iaf, väger snart 10 kg över min satta maxgräns.. :( Känns inte som att kilona kommer rasa av långsamma småpromenader i skogen, men men. Det får bli vad det blir..