Från och med söndag ska jag vara hus- och djurvakt och jag ser så mycket fram emot det. Helst skulle jag slippa åka in till Universitetet varenda dag, men nu är det fullt ös från start så då är det bara att tacka och ta emot.
 
Men när jag inte är där kommer jag hålla mig asocial under övriga tid. För nu känner jag mig rätt mättad gällande mänskliga relationer och behöver en paus. Kommer knappt ihåg vad jag gjort denna sommar, men jag har varit betydligt mer social än vad jag hade tänkt. Så då blir det fokus på långa promenader, en massa mys med djuren och egentid. Idag fick jag umgås med ormen Greta som är en av de jag ska passa på, hon var nog bland den mest livliga ormen jag hållit i, hade fullt upp... =) Föll pladask för den lilla slingriga tjejen. Så nästa vecka blir nog en lite stressig vecka, men garanterat en väldigt fin.
 
 
 
Dessa två underbara sötnosar kommer jag mysas massor med.. =) Mina favoritvovvar.
 
 
 
Idag har jag ingen som helst energi... Så trött och förstår inte varför. Har ju varit en del nu, men ändå lugnare än det brukar vara. Jag hoppas att det bara är en tillfällig dipp för energi kommer jag behöva. Från och med söndag ska jag vara hus- och djurvakt till en massa olika sorters djur. På måndag börjar plugget och som schemat ser ut så måste jag in en massa dagar i höst. Den första veckan blir det alla dagar. Djuren ska jag passa 9 dagar och det ser jag fram emot, då blir det en massa mys.. =)  
 
Dagen efter att ägarna kommit hem så har värmlands MPS bett om att få använda mig som administrativ chef om det blir nåt sök under två veckor. Å det går bra, vi har ju hitills haft det lungt så blir det inte sök i båda länen samtidigt så kan jag ju vara AC både i Värmland och Örebro. 
 
Ser fram emot att sätta igång och studera igen, det har känts lite segt nu de sista veckorna. Viktminskningen går åt rätt håll, 1.6 kg och några cm borta från magen. Det finns dock väldigt mycket mer att ta av, men det håller motivationen uppe när jag ser att det fungerar.  
 
Detta blir nog en fin och händelserik höst tror jag. 
Förutom Missing People Sweden så är jag ju aktiv i några fler frivillighetsorganisationer, bland annat Svenska Blå Stjärnan. 
 
Det var styrelsemöte igår och nu väntar en intressant höst, med bland annat rovdjursföreläsning och första hjälpen Hund. 
 
Det känns som att jag fått en nytändning inom den organisationen så nu ska jag försöka lägga i lite mer krut i den. Eftersom jag gärna tar på mig saker så är jag förutom ledamot, även lokalredaktör, vilket i praktiken hitills bara inneburit att jag informerar den nationella medlemstidningen vad vi har för planer. Men nu tror att jag även tagit på mig att försöka reda upp både lokalförbundets hemsida och blogg.
 
Måste sluta erbjuda mig att göra sånt där hela tiden.. Hösten kommer bestå av mellan 100-150% studier, extrautbildning, aktivitet i 4 frivillighetsorganisationer med studiecirkel och föreläsningar mm, och så alla extrauppgifter. Så behöver jag ju fortsätta träna också. Sen skulle jag behöva få tag på ett extrajobb i höst, tror det kan bli tunnt i plånboken annars.. Sa i våras när det var som mest att aldrig mer, men det är lätt att glömma stressen. Jaja, det går nog bra, så länge jag får fortsätta vara frisk. 
 
I går, den 26:e augusti, var det ett år sen vi startade upp Missing People Swedens lokalavdelning i Örebro. Första mötet hölls i mammas vardagsrum då jag nyss hade flyttat hem från Norge och ännu inte hunnit köpa min lägenhet. 
 
Sedan dess har det varit full rulle. Det har tillkommit många otroligt duktiga personer in i vår ledningsgrupp och jag kunde inte trivas bättre! 
 
Eftersom ettårsdagen var på en månad så bestämde vi oss för att fira i fredags istället. Det var inte så många som kunde, men vi blev till sist ett tappert gäng som drack och sedan gick ut och åt. Det blev en fin kväll och jag fick möjlighet att lära känna de nyaste medlemmarna lite bättre. Ett toppengäng, helt klart! 
 
 
I söndags var det dags för MPS studiecirkelledarutbildning i Göteborg. Jag och Dennis åkte ner och där var det även folk från ledningsgrupperna i Värmland, Sjuhärad, Fyrbodal (övre västkusten) och Jönköping. Riktigt kul att träffa dem och utbyta erfarenheter. Väldigt inteessant dag, även om maten kunde varit bättre.. ;) 
 
Den senaste veckan har jag haft rätt mycket träningsvärk, dock har det varierat vilka ställen det satt sig på, så jag är helnöjd. Efter cirkelträningen förra torsdagen hade jag träningsvärk i lår och rumpa i säkert 3-4 dagar. Efter gymövningen i tisdags var det armarna och ryggen. I morse vaknade jag med ordentlig träningsvärk i hela magen, en otroligt härlig känsla. Just bålen är det som jag känner är viktigast att jag tränar upp nu, förutom att jag går ner i vikt förstås, därför känns det extra gott när man tränat och känner av det just på mage och rygg. Det var Pernillas pushning under gårdagens styrkepass uppe på nobelbacken som var avgörande för denna träningsvärk tror jag.. =)  
 
Idag har det varit fullt upp. En massa planering och mail och telefonsamtal som avklarats så nu kan jag glömma allt sånt under ett par dagar. Nu är det en del med MPS framöver, fest imorgon, möten som ska planeras och studiecirkelledarutbildning på söndag. På måndag är det styrelsemöte med Svenska Blå Stjärnan.
 
När det gäller 16:8-metoden som jag har börjat med så går det jättebra. Mitt sockersug har minskat markant. Jag har alltid varit en känsloätare, och har skyllt på vad som helst för att få äta något. Jag äter när jag är glad, ledsen, om jag gjort något bra, om det varit en jobbig dag eller om jag helt enkelt bara är uttråkad.. Nu är jag mycket mindre matfixerad och jag letar inte längre efter en anledning. Kom precis på att jag inte har druckit Coca cola på ett par dagar, förut hade jag haft stenkoll på när sista colan drack.
 
Eftersom jag tränat måndag-onsdag och hade rejäl träningsvärk idag så avbokade jag cirkelträningen ikväll och tog en vilodag idag. Jag gick bara en promenad i morse. Imorgon tänkte jag hoppa in på gymmet i Örebro om jag hinner innan jag ska fixa inför Missing People - Örebros 1-årskalas. Var lite deppig häromdagen för att det är så dåligt med folk som kommer, men nu har jag smällt det och jag tror att det kommer bli supertrevligt. Jag kommer få lära känna ett par nya i ledningsgruppen mer och det ser jag fram emot.  
Denna vecka har det hitills varit full fart på träningen för min del och det känns så bra! 
 
Jag provade Indoorwalking på måndagen, var lite ovant att hålla igång konstant under en timme, men det gick bra. Efteråt blev de myskväll med Tess, vi köpte hem
thaimat och satt och pratade i soffan. Somnade gått den kvällen. 
 
Tisdagen började med en liten frukost hemma hos Tess innan ja stack iväg till gymmet. Fick en ordentlig genomgång av de maskiner jag ska köra framöver. Ser framför allt fram emot mag- och ryggmaskinerna. 
 
Gårdagskvällen slutade inge bra, utav flera anledningar och ja kände att jag ville träna idag också, tänka på annat och få bra energi i kroppen.  Däremot var ja mindre sugen på att köra upp en massa pengar o åka in till gymmet i Örebro bara för det. Så istället kom Pernilla och vovvarna och hämtade upp mig i morse så stack vi till Nobel. Där körde vi PW i Nobelspåret och sedan gick vi uppför nobelbacken där vi körde lite styrkeövningar innan vi gick ner till bilen igen. 
Riktigt bra start på dagen! 
 
I morgon ska jag köra cirkelträning om ja lyckas få en reservtid, annars vilar jag imorgon och kör styrketräning på gymmet på fredag när ja ändå ska in till Örebro. 
 
I går var jag på 3-års kalas för då fyllde sötnosen Bastian år! Han blev så glad för alla presenter och hans farmor hade gjort en så fin dinosaurietårta åt honom.
 
Efter kalaset stannade jag kvar och umgicks med Pernilla och deras härliga djur innan jag var chaufför åt hennes man när han skulle hem från festen han varit på. Jag och Pernilla diskuterade som vanligt allt mellan himmel och jord och kom in på 16:8- periodiska fastan. Jag har varit sugen en stund på att testa då jag är fullt medveten om att jag stoppar i mig mest kalorier på kvällen och bara genom att sätta ett tidsstopp så skulle det hjälpa mycket. Jag har aldrig provat någon diet, metod, eller på något sätt följt någon struktur när det gäller mat och träning, men denna känns vettig och den utesluter inget som många dieter brukar göra. Detta känns mer som en varaktig livsstil som kroppen kan må riktigt bra av.
 
16:8 innebär att man under 8 timmar på dagen äter som vanligt, och sedan äter/dricker man ingenting med kalorier i under övriga 16 timmar. I praktiken är det vanligaste att man har sitt "måltidsfönster" mellan 12 till 20. I praktiken innebär det alltså att man skippar frukost och startar dagens måltider med lunch, äter något mellanmål och avslutar den med middag innan 20.00. Under fastaperioden får man bara dricka vatten, svart kaffe och grönt te och annat som är helt utan kalorier. Det finns olika varianter av periodisk fasta, bland annat 5:2, men just 16/8 tycker jag verkar passa mig bäst. Den känns lättast att upprätthålla under en längre stund och även lättare att hålla igång när man är i skolan eller på andra ställen där man inte kan välja vad som helst. Man slipper räkna kalorier och hålla på.
Att periodisk fasta blivit så populär i Sverige beror mycket på ett program som Vetenskapens värld sände i våras där en medicinsk journalist testade olika dieter och olika träningsmetoder. Han tog en massa tester före och efter och just den periodiska fastan sänkte både blodfetter och visade sig ge mycket annat positivt. Detta har många inom styrkelyft och träningsvärlden sysslat med i flera år, men för "vanligt folk" är det väl rätt nytt. Forskning har visat att periodisk fasta leder till att tillväxthormonerna och fettförbränningen ökar. Vilket känns rätt logiskt, är magen tom så måste kroppen förbränna fett. Magsäcken ska tydligen dra i hop sig av fastan också vilket i sin tur gör att man äter mindre när man väl äter.
Här kan man läsa lite mer om just periodisk fasta:  hur och varför?  och Periodisk fasta - Jonas Bergqvist
 
Så jag och Pernilla bestämde oss för att testa! I dag var första dagen vi körde det. Jag var lite hungrig i morse innan det var matdags, men det gick över efter två glas vatten. Jag hade ätit dåligt igår och jag tror det var den största anledningen till hungerkänslorna. Jag kommer även dra ner en del  på snabba kolhydraterna, men skulle aldrig klara mig helt utan potatis, frukt och annat. Jag brukar alltid vara dålig på att dricka vatten, brukar bara dricka ett glas innan sovdags, men idag har det i alla fall blivit omkring 1 1/2 liter. Å kvällen är ju inte slut ännu. Har druckit vatten till alla måltider idag.
 
Ett stekt ägg, 2 1/2 skivor bacon och broccoli  fick bli lunchen.
 
Blev till att införskaffa lite mer frukt och grönt, känns som att jag knappt varit hemma den senaste tiden, så kulskåpet var rätt tomt.
 
 
 
Kallrökt lax, två små potatisar och en massa härlig sallad fick bli min middag. Var proppmätt efter detta.
 
 
Letade fram några bilder från när jag var lite smalare, från min tid på Island och strax därefter. Där arbetade jag fysiskt 75-80 timmar i veckan och det är ju svårt att uppnå detta levnadssätt igen, och kanske inte är det direkt optimalt att leva så under en längre tid. Men under den första månaden minskade jag 10 cm runt midjan och 15 runt höfterna. De sista två åren har jag gått upp massor i vikt, och jag är betydligt större nu än jag var innan jag reste till Island, så jag har mycket att ta av.. Detta var 2006.. Jag har aldrig varit och kommer aldrig bli nån smal tjej, och det är inte mitt mål heller. Jag vill gärna ha kvar lite kurvor, men utan en massa övervikt. Jag vill känna mig fin och må bra när jag ser mig själv i spegeln och inte som nu fyllas av ångest..
 
De två första bilderna är från det rummet jag bodde i på Island, efter ungefär halva vistelsen.  
Två bilder från julen 2006 när jag precis hade kommit hem.
 
 
Detta är precis vad jag måste få in i hjärnan, mitt största problem har alltid varit brist på självdiciplin,
men nu får det vara slut på det!
 
 
I går natt tältade jag vid Angsjön. Eftersom det bara var i dag det skulle vara fint väder denna vecka så ville jag passa på. Har blivit alltför lite tältning i sommar. Runt Angsjön tar det omkring 2 timmar att gå, så jag gick halvvägs och satte upp tältet där. Mycket prassel och tassel kring tältet under natten, men jag tycker det är en del av charmen med att sova ute.
 
Har verkligen haft en toppendag idag. Avslutade dagen med att åka in till Örebro och köra mitt första pass på Friskis och Svettis. Det var cirkelträning, och jag var lite nervös för nacken, men det gick så bra! Att köra igenom alla muskelgrupper ordentligt och vara helt slut efteråt var en härlig känsla.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I dag åkte jag in till Örebro och blev medlem på Friskis och Svettis!
Det känns otroligt bra och jag känner för en gång skull att jag har motivationen som krävs för att genomföra en ordentlig förändring i mitt liv. Jag har varit så missnöjd med hur jag ser ut och med min vikt den senaste tiden så jag känner att det börjar påverka mitt humör också och framför allt mitt självförtroende.. Så nu är det dags att göra nåt åt saken.
 
Än så länge har jag bokat in cirkelgymspass denna vecka och så ska jag gå igenom gymmet med en instruktör nästa tisdag Jag vill gärna prova indoorwalking-pass (helst nu på en gång), men det finns bara ett baspass i veckan, i alla fall nu i augusti. Det är på måndagkvällen och jag vill helst inte ha brutal träningsvärk när vi ska gå igenom gymmet så får se vad jag hittar på.. =)
 
Nu i början så kommer fokus vara att framför allt gå ner i vikt, och det finns många kilo att ta av, samt att bygga upp nacke och bål. Så därför är det inte så många olika pass jag kan göra, eftersom jag inte går anstränga nacken negativt genom stötar, så alla typ av hopp får jag allt vänta med. Jag hade gärna kört box-pass, men smällar är allt för riskabelt.. Lite frustrerande, men jag får bara acceptera läget och göra det bästa av det.
 
 
Söket uppe i Norrbotten kommer inte bli av, åtminstone inte den veckan jag kunde åka upp. Det känns väldigt tråkigt eftersom jag hade sett fram emot det väldigt mycket, men som väntat blev det inte tillräckligt med folk som anmälde sig. Får hoppas de får ihop nog med folk till veckan efter. Istället tänkte jag sticka iväg till Grövelsjön veckan som kommer, men då det ska regna större delen av tiden lutar det åt att jag skjuter på det en vecka.
 
Denna vecka hade jag egentligen inga speciellt planer och jag hade tänkt ta det lugnt och få lite egentid då jag känner att jag haft väldigt mycket folk kring mig den senaste tiden. Vi hade ett litet ledningsmöte i Örebro vi chefer i Örebros MPS-ledningsgrupp, men efter bara 10 minuter så fick det avbrytas då det inkom ett akutsök i Degerfors. Det var vårat första gemensamma akutsök i MPS Örebro, jag tycker att det gick bra. Det blev ett efter omständigheterna bra avslut och den försvunne kom tillrätta.
 
Sedan fortsatte veckan med väldigt mycket sittande framför datorn då jag hjälpte till lite på ett annat försvinnande. Detta slutade inte alls lika bra och just detta försvinnande tog sig rätt in i hjärtat på mig och det känns riktigt tungt.. Stackars anhöriga..
 
Det blev akutsjukvård med Civilförsvarsförbundets akutgruppen under lördagen, ett riktigt intressant och lärorikt uppdrag. Sen blev det, med lite fördröjning, ombyte och ut till Kyrksten och underbara Pillan och hennes Fredrik för där väntade fest! Riktigt kul att festa loss och träffa nya, trevliga människor, för en gångs skull i min egen ålder. Vi var flera som övernattade där, men det blev inte speciellt sent ändå. Fantastiskt trött hela dagen idag, men det var det värt! =)
 
Så nu blir det satsning på egentid denna kommande vecka istället. Jag ska bara tänka på mig och mina behov och ha det gott, om inget oväntat inträffar förstås.
 
 
 
Foto: Lets party!
 
 
 
Om ett par veckor så ska jag (om tillräckligt många anmäler sig) vara med på ett sök uppe i Norrbotten med MPS. Området där söket är ligger väst om Kungsleden som går mellan Abisko och Hemovan och är därför i samma område som jag hade tänkt vandra i höst. Detta är nästan så långt upp man kan komma i Sverige och chansen att både försöka ge anhöriga ett avslut OCH uppleva storslagen natur gjorde att det kändes självklart. Det kommer slås läger och sedan utgå därifrån under 4 dagar. Nu gäller det som sagt att vi blir tillräckligt många så att det blir av.
 
Som alltid när det gäller vandring så börjar tankarna gå och nu håller jag på att kolla upp för fullt saker jag kan komma att behöva och vad jag redan har. Det finns så otroligt många intressanta bloggar och sidor där man får så bra tips. Jag har det mesta jag behöver, men jag skulle behöva bli lite mer rutinerad när det gäller planering av mat. Tar mig en kortare tur på nån låglandsled till veckan ett par dagar, behöver komma bort och känna på det lite. Blir det inte av uppe i Kutjaure så kommer jag antingen gå ett par sträckor på Kungsleden eller åka upp till Grövelsjön/Femundmarka och gå lite. Det är lite nybörjarstuk och skulle nog bara mig på min första fjällvandring.