Just nu håller vi på mycket med profession, yrkesroll och etik som vi behöver ha full koll på i vår roll som blivande socionomer. När man arbetar med socialt arbete så är det viktigt att vara förberedd på att etiska konflikter och rollkonflikter kommer att uppstå. Chefen har sina åsikter om och krav på vad som ska prioriteras, klienten har sina behov/önskningar, samtidigt som lagar ska följas och ens egen profession och personliga etik helst ska stämma någorlunda överens med det beslut som till slut tas. Annars blir det en inre, och kanske även yttre, stess som det aldrig kan komma något gott utav. Ett komplext vågspel.. På fredag är det etikseminarium och just nu sitter jag och arbetar lite med några etikfrågor som ska besvaras tills dess. Intressant ämne, som så mycket annat.
 
Om två veckor är det dags för samtalsövningar, föreläsning följt av två heldagar med en massa övningar och det ser jag verkligen fram emot. Ska bli riktigt intressant och framför allt lärorikt.
 
 
 
 
 
 
Etik, Samtal, Socionomprogrammet,
Den senaste tiden har jag mött på folk i min närhet och även på andra håll som verkar ha något stort behov att klaga och anmärka på andra. Det kan handla om livsval, prioriteringar, utseende eller något som någon har gjort eller sagt.
Jag är inte guds bästa barn och självklart kan jag också ibland undra över saker gör eller val folk gör. MEN jag anser mig inte ha rätten att bestämma över någon annan och om inte personen utsätter sig för något som uppenbarligen inte är hälsosamt så har jag inget behov att anmärka på de val de gör. Som regel brukar folk som vill ha tips eller råd om saker fråga. Att sen ursäkta sig med att det skulle vara för att de bryr sig om personen ifråga tycker jag känns lamt.. Vem mår bättre av att få höra att hon/han är för tjock, för smal, har en mindre fin tröja på sig, eller vad personen borde lägga mer av sin tid på. De flesta jag träffat på vet allt för väl själva om de är för runda, om de är för smala etc.. Det behövs ingen påminnelse om det..
 
Jag vet inte vad det är som får människor att klaga så mycket på andra personer, men jag har svårt att tro att lyckliga människor väljer att lägga ner tid och energi på att såga andra människor.