I onsdags reste satte jag mig i bilen och reste mot Karlstad. Kom till Karlstad vid 19, perfekt för att hinna vara med och natta min lilla brorsdotter Clara, som skulle sova då. Så otroligt mysig tjej, och det blev en massa nattsånger som hon och hennes pappa sjöng och gjorde rörelser tillsammans. Blev bjuden på god middag och glas, perfekt när jag var hungrig och lite trött.. =) Så de sista 40 minutrarna till Karlskoga gick lätt.
Torsdagen tog jag det bara lungt och umgicks med en kompis. Kände mig rejält sliten efter att ha jobbat 24 dagar i rad så behøvde ta det lungt. Lämnade in bilen på Bjurs bil (bæsta verkstaden før øvrigt), før byte av bromsbelägg.

Resten av helgen var jag lite socialare, men denna gången prioriterade jag att umgås med familjen och släkten. Träffade min ena faster på fredagen och då kom även min bror Marcus och hans lilla son Hannes 2.5 år. Åh vilket charmtroll han är!! Marcus skulle hitta på lite aktiviteter med sina vänner på lørdagen, så jag och mamma hade hand om Hannes.

Som jag skrev i förra inlägget så hade min kompis Pillan anordnat motionslopp för människor och hundar, så dit åkte vi. Hannes och vi (så klart) fick gosa med en massa fina hundar och Hannes fick rida på en ponny. Han var jättesugen på att rida enda tills jag satte ner honom på sadeln. Då sa han "vill inte, vill inte" och lutade sig mot mig. Men efter lite øvertalning och att jag skulle hålla runt honom under hela ridturen så gick de bra. Så det blev ridning i minst 10 minuter. Efteråt när han skulle berätta att han hade ridit och de frågade hur stor hästen varit så tog han tummen och pekfingret och tryckte ihop och sa "den va pyttepytteliten.." hihi..
Sedan åkte vi tre vidare till en camping mellan Filipstad och Karlstad och hälsade på min faster och hennes man, och min farbror och hans sambo. Blev fika, samling av kottar och lek på lekplatsen.

På kvällen blev jag hämtad av Maria och vi stack till Harrys och satt där och pratade under några timmar. Var länge sedan vi pratade ordentligt, så det kändes riktigt mysigt. Jag skulle ju køra en del på søndagen och hon skulle upp och jobba tidigt så det blev lungt för oss båda. När hon åkte hem från puben så kom brorsan och hans vänner så jag umgicks lite med dem innan jag tog taxi hem.



(Min stora kärlek Skrållan som sedan en månad är 10 år, blev det så klart en massssssa mys med.. )


Min andra bror Martin och hans Evelina kom på söndagen och var där några timmar, så vi gick träffas lite innan jag skulle resa hem. Hannes var lite småhängig så han var ovanligt lugn. Han är otroligt härlig och detta var førsta gången det kändes som vi fick ordentlig kontakt. Tror inte vi har haft honom själv förut, och det blir lite stimmigare när han och hans storebrorsan Gabriel är där samtidigt. Så nu blev det mer "kvalitetstid" tillsammans. Innan Maria kom och hämtade upp mig på lördagskvällen så lyssnade jag lite på några norska låtar från min Iphone. Bland annat den låten "Hjem te dæ" som jag lagt upp i tidigare inlägg.

Refrängen går bland annat så här: "Hjem te dæ, eller hjem te me, de hakke noko noko å si.."
Det betyder "Hem till dig eller hem till mig, det spelar ingen roll"
När låten var slut så ser jag plötslig att lilla Hannes glatt dansar omkring och sjunger "nokonoko siiii, spela nokonoko siiii!" 
Så sen blev den spelad ett antal gånger innan jag skulle åka iväg.. hihi.. Søtnos..





I morgon efter jobbet ska jag åka hem till Värmland och hälsa på lite. Blir bara 4 dagar, men det är bättre än ingenting. Blir inte förrens sista helgen i november nästa gång, bara då jag har möjlighet, så ville passa på nu.  

Torsdagen är planerad, men vad jag ska hitta på då är hemligt... ;)

Brorsan Marcus och hans yngsta son Hannes kommer ner på fredagen och stannar också över helgen. Blir trevligt att få träffa dem =)

Om jag får tid så tänkte jag iaf sticka en sväng till Storfors, för min kompis Pillan anordnar Värmlands Hundmil för första gången och på lördag är det dags. Då kan de som vill springa eller gå 5 km eller 10 km med sin hundkompis. Efteråt är det olika aktiviteter - ponnyridning och olika hundaktiviteter där bland annat polisen ska visa upp sina tjänstehundar.. Tror det kommer bli jättebra och tror Hannes skulle tycka det vore kul. Han älskar vovvar..



...bara en fortsättning på nedläggningen av det svenska jordbruket..

Fick precis en meddelande från mamma där hon bad mig köpa smör och ta med när jag åker hem på onsdag.
För tydligen är det smörbrist i hela Sverige. Anledningen är främst att många mjölkbönder har fått lägga ner sin produktion pga att de inte får tillräckligt betalt för mjölken och samtidigt har det blivit populärare med fetare produkter istället för lightprodukter.

Så nu skriks det plötsligt efter mer fet mjölk, så nu ska det importeras från Danmark, Finland och Tyskland. Tyvärr tror jag inte att det blir tillfälligt utan det kommer ganska säkert bli precis som med det svenska köttet. Mjölkbönderna blir kanske optimistiska för framtiden, investerar och när deras produktion ökar så kommer Sverige ha gjort den "tillfälliga" importen till standard. Å mjölkbönderna får lägga ner igen

- På 5 år har 2800 mjölkgårdar lagts ner..
- De första 4 månaderna i år lades det ner 3 grisgårdar VARJE DAG i snitt, och sedan dess har det knappast stoppat upp...

Förstår att de som inte har så mycket pengar väljer det billigaste alternativen när de handlar, de har ju inget val.
Men människorna som har en stabil ekonomi, att de väljer att køpa utländskt kött??
Man kan alltid hitta fel där djur föds upp, men varför välja produkter där djuren haft det hälften så bra som i Sverige?  

- I länder där man klipper av svansen på grisarna i "förebyggande" syfte, för att de inte ska bita av den på varandra. Vilket är en beteendestörning och sällan förekommer hos djur som har tillräckligt med utrymme och inte är rastlösa.
- Där man medicinerar förebyggande, innan djuren ens är sjuka, för att "slippa" eventuella problem längre fram. Vilket gör att både djuren och människorna som jobbar med djuren blir resistenta mot olika antibiotika.
- Där kravet på boxstorlekarna är hälften så stort som det är i Norge, och även betydligt mindre än i Sverige.

Sverige har världens strängaste djurskyddslagar, men vad spelar det för roll, när det inte är svenskt kött folk väljer?? Ska man få det att gå runt i Sverige så måste det vara stort och med många djur, alternativt ekologiskt så man får en massa bidrag av EU. För vad jag förstått så finns det inget ekologiskt som går runt av sig själv.  

Sverige kan inte försörja sina invånare själva med matprodukter längre.. Å skulle gränserna stängas, pga utbrott av allvarlig smitta eller något annat, så sitter invånarna utan kött, grönsaker, och kanske mjölkprodukter..

Ser ut som att jag får stanna kvar i Norge oavsett vad jag önskar framöver om jag vill fortsætta jobba med djur,  för om 10 år kommer det väl varken finnas grisgårdar eller mjölkgårdar i Sverige.. Utan allt blir importerat..

Ja, just nu är jag ganska bitter..





Tillbaka efter en mysig skogs/ængstur med Tinka. Det tyckte hon om.. =)

I bakgrunden på korten kan man skymta "våran" gård..
I går fick jag brev från försäkringskassan. Blev lite førvånad eftersom jag bott i Norge i 11 månader och inte haft någon kontakt med dem annat än att jag registrerade mig där när jag började jobba i Sverige i maj 2010.

När jag oppnade brevet fick jag ett gott skratt. De ville bara informera att jag från och med 12 oktober 2010 (!!) inte är registrerad där längre pga att jag flyttat till Norge..

Det tog alltså 11 månader för dem att komma på det... ;) Grattis.. 

Nu blir det en skogstur i det fina vädret, tar bilen till skogen, så "lilla" Tinka kan följa med. 



 
Igår blev jag attackerad! Av en sugga...

Fy satan vad rädd jag blev!

Jag, min chef och veterinæren höll på att kastrera spedgrisarna. Då kan mammorna blir lite oroliga men det ær sällan några problem. I norge har det ganska länge varit lag på att de ska få lokalbedövning innan och att det ska utföras av veterinär, så jag och Ole håller bara upp dem under tiden. Vi hade gått en runda och bedövat alla kullar och sedan börjat kastrera. I denna box var "mamman" ganska lugn. Vi stod utanför boxdörren och höll på med sista ungen.
Helt plötsligt, utan någon som helst førvarning blir hon SKITFØRBANNAD och tar sats och hoppar upp mot mig som står på andra sidan dörren. Jag fick en sån chock av att pløtsligt få 300 kilo ren ilska riktad mot mig så jag fryser fast och bara skriker. Halva hon är över dörren och hennes öppna käft är max 1 dm i från mitt ansikte, då får veterinæren tag på mig och drar undan mig..
Usch usch.. Otäckt ibland. 3 gången jag blivit attackerad av suggor, alla gånger när de haft små med sig. Grisar är generellt de trevligaste djuren jag någonsin jobbat med, men vem vill inte skydda sina små?

Vissa är väldigt överbeskyddande mot sina små, oavsett om man är i närheten av dem eller ej. Men det är sällan de är aggressiva, och är de det så brukar de visa det tydligt genom beteende och ljud innan. Två gånger har det kommit en attack utan någon som helst förvarning, som igår, och då är de bara att hoppas på det bästa.. De har aldrig fått tag i mig ordentligt, men jag är fullt medveten om vilken skada de kan gøra om de får ett ordentligt bett i en.


Jag är ju litt över medels glad i norska dialekter... Å eftersom alla sjunger på dialekt i detta land så finns det gott om såna låtar.

Dessa låtar har spelats flitigt på norska radio, Gabrielle är från Bergen (Vestlandet) och har en "skårrande" dialekt.
Å Siruks Eliasen är från Bodø,  norr i landet. När jag flyttade till Norge så var jag övertygad om att några av de som pratade på radion hade talfel. Men det vissade sig att de var nordlänningar... ;) hihi..




Jag vill träna!! Jag hann bara köra tre provpass och bli medlem och sedan så blev jag sjuk.. Ær typ frisk nu, men jag är fortfarande så täppt i näsan så idag fick jag iaf hoppa zumbapasset jag hade tänkt mig på.

I morgon har jag tänkt prova dansaero och så har jag timme med fysioterapeuten och vi ska gå igenom styrketräningsupplägg. Får se hur jag mår då, men styrkepasset ska jag iaf på. Trist när man precis börjat med något nytt och är riktigt motiverad och så får man sätta det på paus. Så jag vill komma igång så fort som möjligt igen, men är ju ingen ide att brja innan man blivit frisk.

Har i alla fall orkat jobbat hela dagen igår och idag. I dag kom det ut en till gården som ska "mäta" våra landsvins-gyltor som ska bli avelsdjur. Då vägs de, och allt möjligt kollas - hur framben, bakben, klövar, rygg, rörelsemönster, spenar m.m. ser ut. Hon scannar också med ultraljudd och får fram køtt och fettprocent på varje djur och en massa annat. Sedan får vi allt svart på vitt dagen efter och ser vilka djur som eventuellt har dåliga ben eller för få bra spenar før att kunna vara avelsdjur. Krävs mycket för att man ska få bli mamma i en avelsbesättning.. =)  

Hursomhelst så hade jag aldrig förut träffat hon som kom, då hon har varit hemma på mammaledighet ett år, och precis børjat jobba igen.  
Alla djur gick in så snällt på vågen, som kan vara lite läskig før den är byggd som en ganska trång bur. Hon berömde mig och sa att "våra" djur var otroligt fina, lugna och trevliga.. =) Vilket jag får ta åt mig äran av eftersom det är jag som jobbar med dem.
Stressade skötare och orolig miljö ger stressade djur.
Kändes riktigt kul att få så bra respons från en som är runt på så många gårdar och ser så många djur.

Nu är grisningen över för denna gång, skönt med lite lugnare dagar..



Så här søt kan man bli om man har tre olika raser i sig.. ;) Ett rosa ben har hon då..



Dagsgamla spädgrisar.. 

Så här ser Hampshire ut, som är fader-rasen till just dessa små.. 

 foto de Hampshire

Den 6:e september 2006 tog jag mitt pick och pack och stack till Island. Planen var att jag skulle tjäna ihop pengar och sticka till Australien. Där jobbade jag på en gård under 4-5 månader med kor, får och hästar. Otroligt slitsamma stunder upplevde jag där, både psykiskt och fysiskt, men det gick bra till slut. 80 timmars riktigt fysiskt arbete i veckan, gav resultat, så jag var iaf brutalt vältränad när jag kom hem i alla fall. Blev dock svårt att upprätthålla det.. ;) Det jag minns bäst därifrån är nog när jag och bonden red i flera timmar över hans gigantiska marker fram till hans sjö och lade i fiskenät, för att sedan hämta det dagen efter. Otroligt härligt att galoppera över dessa vidder som aldrig verkade ta slut. Marken är ju så otroligt ojämt och stenig med massa mossa och gräs över och första gången jag red över dessa var jag övertygad om att hästen skulle snubbla. Men dessa Islandshästar vet ju vad de pysslar med, så det var bara att slappna av och njuta när de töltade fram. En ganska mäktig syn vad när bonden red på en häst samtidigt som han höll i två hästar på vardera sida.. Så han kontrollerade 5 hästar medan han red över ängarna.  

Kommer heller aldrig glömma dessa brutala snöstormar, då jag var tvungen att springa ut och försöka jaga in 1000 st får innan snön hann lägga sig. Jag lyfte faktiskt från marken flera gånger..

Æven om det stundtals var riktigt jobbigt så är jag väldigt glad att jag åkte i väg och fick uppleva dessa månader i detta magiska land..

Efter det har det blivit 3 1/2 år i Norge och en sväng till Australien. Å i Norge blir det nog åtminstone ett par år till, kanske stannar jag här för alltid. Vem vet? Men oavsett var det Island som öppnade mitt intresse för resor, nya människor och traditioner..



Dessa två små søtisar var jag med att hjælpa till værlden.. Å tro mig, de behøvde all hjælp de kunde få. Har aldrig kæmpat så mycket.



"Min" häst jag hade under tiden på Island..



Min favoritkalv.. =)



Uppdelning av får efter att allihop gått tillsammans under sommaren øver støra områden på Island.



Fritt från träd.. Så när det blåser, så BLÅSER det ordentligt!



De sista dagarna har jag inte varit på topp direkt. Idag har jag tillbringat största delen i säng. Jobbade några timmar på morgonen och sedan var jag helt slut. Får hoppas jag mår bättre på söndag så jag kan ta tag i det som skulle ha gjorts i går och idag.

På onsdagen mådde jag okej, bara väldigt trött, så då var jag iväg på hjelpekorsmöte på kvällen. Det bestämdes att grundkursen för oss nya blir sista helgen i oktober. Ser riktigt mycket fram emot det. Varje år är det distriktmästerskap och Norgemästerskap där de olika hjelpekorpsen tävlar och visar upp sig i olika räddningsaktioner, första hjälpen, karta och kompass m.m. Å jag kommer vara med i ett av Hamars två lag som ska ställa upp. Distrikttävlingen där vi möter de andra korpsen i Hedmark är inte förrens i maj, så då hinner jag lära mig en massa innan.. =) Kul med något som ger en extra motivation.

Hade tänkt prova aerobics på träningscentret i går och köra det där ryggpasset jag gjorde första veckan. Men eftersom febern och förkylningen kom så får jag vänta med vidare träning på måndag, om jag mår bra då.

Om två veckor åker jag hem till Värmland, det blir trevligt. Var några månader sedan jag var hemma, så det blir kul.

Hela dagen har jag varit så otrooooooligt trött att hälften hade varit mer än nog.. Har legat efter med sömn sista veckan och det börjar kännas ordentligt. Hade dessutom en hel del registreringsarbete som jag behövde göra idag, å sitta still vid datorn är ju inte optimalt när man försöker hålla sig vaken. Har gått och dagdrömt om min sköna säng och jag räknar ner timmarna tills det äntligen är dags att gøra sig ordning för natten och soooova..

Så ikväll hoppas jag att de 4 "damerna" i födeavdelningen som är kvar att grisa, håller kvar de små i magen åtminstone tills senare i natt eller imorgon. För ikväll vill jag somna tidigt och inte sitta och vaka..

Om en timme ska jag träffa fysioterapeuten, kommer förmodligen somna om jag ska ligga på bänken.. =) Men då får han ju åtminstone en ordentligt avslappnad "patient".
Idag har jag provat Zumba för första gången. Det var skoj och kändes som att min rygg hanterade allt höftvikande riktigt bra. Men fy satan vilken stel människa jag är.. hihi.. Det verkade som att jag var den enda nya där, men jag tyckte att det gick bra i alla fall.
Tycker att det egentligen bara känns positivt att jag har börjat träna själv utan någon kompis, för då fokuserar jag enbart på mig och min egna framgång.  Eftersom jag har problem med ryggen/höfterna så vill jag inte stressa fram nåt och riskera att det bara blir sämre i längden.

Tror det kommer bli bra det här, och zumba kommer jag garantera fortsätta med. Jösses så svett man blev! Men det är bra, då kanske några kilon försvinner framöver.. =)

Ska ju träffa fysioterapeuten i morgon, så det blir intressant att se om vi har samma åsikter om vart fokus ska ligga nu under hösten.  

Nu ska jag gå ner och se om det blir några fler griskultingar. Har varit grisning nu i några dagar och de flesta är färdiga, skönt det! =) Så i helgen har jag bara sprungit runt och hållt koll på de små, bortsett från en liten tur ut till Eli och barna igår.
I onsdags var jag iväg på mitt första medlemsmøte. Hade väl kanske vissa fördomar om att det mest var medelålders kvinnor och män och uppåt i åldrarna, men blev förvånad över att de flesta var 18-40. Å betydligt "coolare" än vad jag kanske hade trott.. Blev visad runt i lokalerna, och fick bland annat se de 3 ambulanserna de har. Kommer först att få gå en 30-timmars grundkurs under en långhelg, och sen ska man göra ett stort prov.

De har så otroligt många kurser, bland annat 10 olika första hjälpen kurser, bland annat för att få kunskaper för att jobba som ambulanspersonal, för idrottsskador m.m. Det finns ca 14 kurser för eftersök på barmark, vatten, under vinterhalvåret, vid snöskred, fjällräddning och för att bli operativ ledare vid de olika situationerna.  

På deras hemsida står det: "Hjelpekorps är redo för insats på kort varsel. De frivilliga organisationer är ryggraden i i land- och strandräddningstjänsten i Norge. Räddningstjänsten koordineras av polisen och det är också polisen som sänder ut hjelpekorpsen."

Hittade ett par filmer på Youtube som visar vilka olika scenarion man kan få vara med om när man är hjelpekorps.





.. är det bara människor som vill mitt bästa som får plats i livet mitt..