I går var min sista dag på Elgesta Gård, det bästa jobb jag någonsin haft. Bra arbetsuppgifter, sköna arbetskompisar och så klart är det ju alltid toppen att arbeta med djur.
På torsdagskvällen bakade jag inför gårdagen, så det blev ett gäng kladdkakemuffins och morotskaka. Dessutom blev vi bjudna på kina-mat av gårdsägaren pga att det var sista dagen för mig. Så det blev en massa gott och en trevlig avslutning..

Kändes inte som att det var min sista dag, utan fick påminna mig om det. Har trivts så otroligt bra under dessa tre månader och det har gått alldeles för snabbt. Men men, nu är det slut och bara att se framåt mot allt nytt och spännande som kan och kommer hända nu.

Om inte något radikalt händer så kommer jag i början på september åka ner till Gotland och jobba ett par dagar. Har haft en del kontakt med Mats som förhoppningsvis kommer anställa mig efter dessa dagar. Det verkar redan som att han bestämt sig för mig, men jag försöker att inte ta ut något innan allt är bestämt och jag varit där. Det verkar hur som helst jättebra. Så hoppas hoppas!

Nu har jag iaf kommit tillbaka till mitt sociala jag och tur är väl det, för om jag hamnar på denna ö, så kommer jag inte komma tillbaka alltför ofta och hälsar på. Speciellt inte till mina norska vänner då det är minst 9 timmar till Halden från Hemse. Så om jag får jobbet så åker jag direkt dit och umgås under någon vecka.

I torsdags efter jobbet åkte jag in till Örebro och hälsade på Tess. Vi hade myskväll och diskuterade det kommande valet då ingen av oss kände oss direkt insatta i det. Vi gjorde en test och det testet visade tydligt att jag hade rätt som kände mig splittrad innan. Personligen har jag alltid hållt mig till vänsterblocket då jag tycker att alla människor ska ha lika stor chans att må bra och man inte ska sparka på de som redan ligger. Däremot är det högerblocket som håller lantbruket om ryggen mest så ska jag fortsätta inom detta yrke så borde jag rösta på dem.

Dagen har tillbringats hos min faster och hennes man som bjöd på fläskfile och potatisgratäng, otroligt gott. Sen blev det mys med Maria och lilla Julia. I morgon ska jag baka västerbottenpaj som jag ska ha med till kräftskivan jag ska till hos Josefin och hennes familj. Ska bli riktigt gott!

Detta är min stora skräck när jag någon gång framöver kommer skaffa hund...

Tjuv gjorde åtta valpar föräldralösa

I detta fall handlar det om vuxna american stafford-shire terrier, men även pittbull löper större risk än andra raser att bli stulna och bortförda. Både för att några känslolösa människor vill träna upp dem till kamp-hundar. Om hundarna inte är intresserade av det, så används hundarna istället som "slagpåse" för deras egna hundar, att träna upp sig på.
Har läst flera gånger att även valpar och mindre raser blivit upplockade utanför affärer, då endast för det andra alternativet. Vet att jag aldrig kommer förstå mig på människor som gör sånt här, så det tänker jag inte ens försöka mig på.
Men det känns som polisen inte tar sånt här på det allvar det förtjänar! Har en människa brist på empati mot djur, då har de garanterat även sådana problem mot andra människor.

I dag har jag varit ledig och passat på att sova ut. Trivs dock så otroligt bra på mitt nuvarande jobb så jag saknar det när jag inte är där. Roligt när man känner så, men med knappt två veckor kvar kommer det bli trist och sluta. Jaja, får hoppas jag hittar något annat jobb snart. Har kontakt med med gris/nöt-gård på Gotland som är intresserade. De har ju som sagt både grisgård och nöt-kreatur, men jobbet som låg ute var med kor. Men de har frågat om jag vill jobba 50/50 mellan grisgården och korna om jag skulle få jobbet. Å det är självklart att jag skulle vilja det. Skulle ge mig väldigt mycket störra chans att hitta jobb framöver sedan och skulle bli otroligt varierat. Är ju hur mycket som helst att lära sig och fixa enbart med grisar, och med kor också skulle det bli massor att göra, och inte bli långtråkigt. Det jobbet jag var på intervju för förut, kändes inte alls bra när jag var där. Skitigt och trångt och vissa saker jag inte tyckte om. Där jag är nu är det rent, fräscht, ordning och reda. Alla lagar och regler följs och djuren mår bra.
Men det här jobbet vill jag verkligen ha! Jag har mindre erfarenhet än andra som sökt det jobbet, men av någon anledning gillar de mig, så jag får se hur det går.

I eftermiddags åkte jag och mamma till Askersund för att hälsa på hennes faster som vi inte träffat på länge. Tidigare i år fyllde hon 95 och är pigg som attan. Hon såg ut att inte vara en dag över 80. Hon och hennes 10 år yngre make bor i ett hus och de fixar och donar. Han var senast i våras uppe i ett träd och sågade ner grenar som behövdes ner. Imponerande när man är 85 år! Otroligt söta var de också, och bjöd på 7 sorters kakor, som självklart var hembakade.. =)

 

Importerade grisar kontrolleras inte trots att MRSA är vanligt i Danmark, Holland och övriga världen.

Danska suggor och kultingar medicineras förebyggande


MRSA är en bakterie som är resistent mot vanlig antibiotika, som våra vanliga pencilliner. Det har normalt sett spridits via sjukhus och i Stockholm hade de problem med just MRSA förut, och det kallas därför vanligen för "sjukhussjukan". Utanför Sverige är det betydligt vanligare och om vi skulle få in det ordentligt i Sverige så kan det leda till i längden att till exempel allvarligare blodsjukdomar blir svårbehandlade.  När människor drabbas av svåra infektioner orsakade av de här bakterierna kan de då enbart behandlas med ett fåtal, mycket dyra intravenösa antibiotika med besvärande biverkningar. Å ju värre det blir desto svårare kommer det bli att hitta mediciner som hjälper.

Anledningen till att MRSA är såpass vanligt i en stor del av övriga gris-världen är att man medicinerar grisarna förbyggande för att de ska växa snabbare! De är alltså inte ens sjuka när man ger dem antibiotika, som dessutom är iblandat i fodret!! Det har gjort att de blivit resistenta mot vanliga antibiotika. Därför ska man vara restriktiv när man behandlar grisar och bara behandla de som verkligen är sjuka med antibiotika. Just MRSA kan smitta från grisar till människor, vilket innebär att det är många yrkesgrupper som är i farozonen: svinägare, grisskötare, hela slaktkedjan och livsmedelsindustrin.
Undersökningar visat att upp till 97 % av alla grisar i USA får antibiotika i fodret, upp till 14 olika sorter!! I Sverige har det varit förbjudet sedan 1986.
I Holland hittades dessa resistenta bakterier hos hälften av alla grisar och personer som arbetade med grisar, och det var bara 6 år sedan man började upptäcka MRSA hos grisarna, så det går snabbt!  
Å även i Danmark börjar det bli vanligt förekommande, och där diskuterar man om man ska börja isolera människor som har kontakt med grisar när de kommer till sjukhuset, detta gör man redan i Holland...
Men de fortsätter som vanligt och medicinerar sina grisar förebyggande, för varför låta grisarna växa i sin egna takt när man kan medicinera upp dem... *ryser*

Detta har gjort att man nu hittat en gris med MRSA i Sverige

Å ja, jag vet att det alltid kan bli bättre även i Sverige, men jag är glad och stolt över att ha så bra kvalité på skötseln av "våra" djur på gården jag jobbar på, och det är egentligen det enda jag har stenkoll på. Sverige har trots allt de strängast djurskyddskraven och även om det inte alltid efterföljs överallt så borde man köpa svenskt om man nu vill äta kött. Att grisarna växer för snabbt är ju bara en av alla anledningar till att importerat kött är hälften så dyrt som svenskt...



Några av gårdens kultingar, ett par veckor gamla..
Igår satt vi och diskuterade det här på jobbet.

Häst skjuten under vildsvinsjakt


Tydligen var det en Stockholmare, som förmodligen aldrig borde ha varit ute i skogen överhuvudtaget som sett fel och istället för att skjuta på ett vildsvin så var det en häst som fick sätta livet till.. Ser man inte vad det är man siktar på, då ska man fan inte skjuta heller. Det var på 100 meters avstånd, vilket är betydligt längre än vad man brukar skjuta ifrån, det var dessutom en fullvuxen travare med hästtäcke på sig. Det fanns även en till häst i hagen och precis innan hästen blev skjuten hade det varit en tjej ute i hagen för att fodra hästarna då klockan bara vad runt 21-tiden. Så det kunde lika gärna ha blivit en människa som dött.

Först rubricerade polisen det som skadegörelse (!!!!) eftersom det tydligen inte kunde räknas som jaktbrott, men igår ändrade de sig och nu kan det räknas som jaktbrott i alla fall. Det skulle bara fattas! Som fodervärdarna sagt i tidningen "Det är fruktansvärt det som hänt, vår dotter är helt apatisk. Hennes bästa kompis har mördats och det jämställs med att ha sönder en fönsterruta."

Var ledig i torsdags så då passade jag på att hälsa min kompis "D" och hennes minsta son, söta Mikael. Kändes som att det var länge sedan vi sågs senast, så det var verkligen på tiden. Trevligt som alltid! Därefter åkte jag ut till Bodalen och hälsade på min kusin Ingela, det var verkligen inte igår.
Apråpå söta söner tillbringade jag söndagseftermiddagen/kvällen hemma hos Josefin. Deras son var en månad i måndags och är så otroligt liten! De flesta bebisarna jag har haft runt omkring mig har vägt runt 3500 och uppåt och lilla Melwin väger inte ens nu så mycket, så känns så himla liten. Han sov så gott i min famn, riktigt mysigt! Vi beställde pizza och kollade på film. Får nog bli återkommande tycker ja.

Eftersom jag var ledig i torsdags så innebär det att jag jobbar i helgen, vilket är jätteskoj! Har varit fullt upp hela veckan, för det har bara varit jag och Jenny, en tjej som jobbat där ett år. Är otroligt duktig både när det handlar om grisar och även hästar som hon jobbar med vid sidan av. Den helgen man jobbar är man ensam där, och idag gick det jättebra, fick hoppa in till en sugga och hjälpa henne under förlossningen, men i övrigt gick allt som vanligt. I morgon ska min mamma följa med och ta sig en titt inne i gården. Ska bli jättekul att visa henne allt som jag pratat om och höra vad hon tycker.






Känner att jag börjar bli rastlös. Har snart bott i Karlskoga i 4 1/2 månad nu sedan jag kom hem från Australien och jag känner att jag vill hitta på något. Spelar egentligen inten roll om det är att hoppa fallskärm eller flytta till sydafrika, jag vill bara uppleva något nytt, spännande och som får kroppen att pirra så där underbart som bara nya upplevelser kan göra.

Hmmm... Hitills har jag bara sökt jobb som varit inom en radie på drygt 2 timmar nu, men när jag har sån här rastlöshet i kroppen så kan man aldrig veta vart jag hamnar. Vet inte varför jag har haft sånt otroligt behov att uppleva nya saker de senaste åren, min nyfikenhet blir liksom aldrig mättad. Samtidigt vill jag ju ha ett hem, där jag kan möblera hur jag vill och köpa hem saker till mitt egna hem. Har inte kunnat göra det på flera år eftersom jag vetat att jag inte ska stanna nån längre stund. Men som sagt, vill göra något spännande, intressant nu.

Har bara drygt två veckor kvar på mitt jobb nu. Ledig idag eftersom jag jobbar i helgen. Jag älskar verkligen mitt nuvarande jobb! Å igår när jag åkte hem tyckte jag att det var trist att jag inte skulle jobba i dag. Hur skönt är det inte att trivas så otroligt där man jobbar! Kommer sakna det något otroligt när jag slutar. Så nu gäller det att njuta av de sista dagarna.

Idag har jag umgåtts med min kompis Anna "D". Å även städat, sorterat, gjort ris/kassler/broccoli-gryta, och varit ute till Bodalen och tjatat med min kusin Ingela under några timmar íkväll. Det var otroligt länge sedan jag var där ute senast, blir flytt snart så då ska jag till nya huset i Backberga och hälsa på. Tror det kommer bli jättebra.

Nu är det natta och jag borde ha gått och lagt mig för länge sedan.

Godnatt!
Min vän Pillan tog det roliga initiativet att vara med på Vårruset i maj 2011. Å för att det skulle bli lite roligare så skulle det vara ett lag på 6 tjejer. Éfter inte alltför lång fundering bestämde jag mig för att vara med, är ju alltid en rolig grej och jag behöver verkligen ha någon "morot" för att komma igång med motionen och konditionen.

Så nästa år blir det då Vår-ruset tillsammans med Pillan, "D" och 3 andra tjejer, ska bli riktigt kul.
Då jag är i jobbsökartagen just nu så vet jag ju inte alls vart jag kommer befinna mig just då, men nog kan jag hitta på någon ursäkt för att åka till hemtrakterna hur som helst. Kommer bli bra de här!

Så nu blir det hårdträning framöver!
Ikväll hade jag planerat att städa, pyssla och sedan mysa framför en romantisk komedi och äta gott. Jag och Skrållan har varit ensamma här hemma nu de senaste dagarna för mamma har varit och hälsat på sina söner i Borlänge och Karlstad. I morgon kommer hon hem så tänkte passa på att mysa lite extra idag när man har lägenheten för sig själv en sista kväll.

Men saker och ting går ju inte alltid som planerat. Å när jag hade kört 5 minuter på väg hem så märkte jag hur

Slangen mellan kylarn och motorn hade lossnat, har hänt en gång förut och då kokade motorn och jag fick motorstopp. Så den här gången hann jag stanna innan den kokade, men det var inte långt ifrån. Stannade vid Q-star vid E18. Väntade 30 minuter och fyllde på med massa vatten, provkörde lite och körde ut på E18. Kom ca 100 meter innan mätaren åkte upp igen och jag fick stanna. Tömde de vattenflaskorna jag fyllt upp och åkte de 100 m tillbaka till macken. Där fick jag hålla på och greja ytterligare en timme innan bilen var redo. Sen fick det fint att åka, men jag var otroligt spänd hela vägen. Kom hem till slut, 3 timmar senare än planerat. Å det blev inte mycket städat. Men filmen hann jag med iaf.. Prioritering.. =)

Filmen som jag precis avslutat heter "Love Happens", som det hörs så är det en romantisk film, men också otroligt smärtsam och jag som sällan gråter till filmer satt här och grät. 

Godnatt mina kära!  
Både i dag och igår har jag läst om psyka människor som plågat djur. Min åsikt är att dessa fruktansvärda människor borde bli utsatta för exakt samma behandling som de utfört på djuren.

Igår var det en and-familj i Norge det handlade om. Någon hade skutit dem med pil, även två utav de stackars andungarna! Å idag stod det om hästar, som någon skurit i, ännu en gång. Bara denna sommar har det anmälts 40 (!!!!!!!) ggr om djur som skurits i underlivet, främst hästar och kor... 40 gånger, i Sverige!! Fy fan, jag blir illamående och gråter när jag läser om att dessa människor tänder på sånt här, och kan göra det om och om igen utan att någonsin åka fast.

I Halden när jag bodde där var det någon som plågade och dödade katter. Nu är min ögonsten innekatt, men hade hon inte varit det och jag hittat henne sån, skulle mitt hjärta gå sönder och förmodligen skulle jag ha mycket svårt att tro någon gott om mänskligheten igen.

Lider så otroligt med alla hund-, katt-, häst - ägare m.m. som går gå igenom denna traumatiska upplevelse.

Tycker att polisen verkligen skulle ta såna här händelser på större allvar. Om inte annat för att det gång på gång visat sig att de allra flesta seriemördare har börjat sin sjuka och brottsliga bana med att plåga djur när de var unga.

För er som är rädda för spindlar, ni kan sluta läsa nu... =)

Insåg precis att jag inte alls har någon kolla på Sveriges olika spindlar, trodde att vi enbart hade hade "tråkiga" svarta, gråa sorter av varierande storlek. Jag hade fel... Nyckelpigespindeln är Sveriges mest sällsynta spindel och förekommer enbart på en liten sluttning i Fyledalen, Sjöbo Kommun. Så man kan väl lätt konstatera att deras existens är kraftigt hotad. Första exemplaret hittades 1993. Kul med lite färgglada spindlar i detta land. 

En annan grej som kanske inte så många vet är att förut att alla spindlar har 8 ben, så har även de flesta spindlarna 8 ögon, även om två av dem ofta är större än de andra, så de kan vara svåra att se. Vissa spindlar har inga ögon alls. De saknar luktsinne och har dålig hörsel och får information mest av omgivningens vibrationer.
I Australien träffade jag en massa coola spindlar. (Ja, jag vet, jag borde förmodligen hitta ett annat intresse... )

Nyckelpigespindel - Sveriges mest sällsynta spindel, det var Copyright på alla bilder så länkar istället.)





(Den här lilla pytte-spindeln träffade jag på i en park vi brukade vara i, i Bundaberg, Australien. En hoppande spindel, som de var näst intill omöjligt att ta kort på, eftersom den alltid hoppade upp på kameran när den kom nära)



( En betydligt farligare dam jag träffade på när jag var down-under var The Red-back, släkting med svarta änkan. Inte dödlig, men ordentligt giftig och man har svåra smärtor om man umgåtts för närgånget med den. Att hon ser lite bucklig ut beror på att hon precis lagt äggsäckar, de vita upp på bilden. )

Här kan du läsa mer om Australiens farligaste djur - av dessa träffade jag bland annat på Krokodil, Death-adder och Tiger-snake vilt. På hemsidan som jag länkat har en expert liknat ett bett av "dödsormen, brownsnake eller tigersnake som att bli överkörd av en 9 tons lastbil." Så det var väl tur att man slapp några hemska incidenter med något djur, speciellt dessa.

Nu är det lite drygt 4 år sedan jag bestämde mig för att flytta utomlands. Det spelade ingen roll egentligen vart jag skulle, bara prova på att göra något nytt. Hade aldrig jobbat med djur förut, men ja visste att det var det jag ville göra. I Sverige är det näst intill omöjligt att göra det om man varken har någon djurutbildning, några erfarenheter eller kontakter inom branchen. Dessutom ville jag spara ihop pengar så jag någon gång kunde förverkliga min dröm om Australien.

Jag sade upp min lägenhet i maj och flyttade in hos mamma för att vara redo att bara sticka så fort jag hittade något. Sökte jobb lite överallt i Europa - Norge, Italien, Storbrittanien m.m. Men det var från Island de hörde av sig snabbast och en vecka senare, den 6:e september satt jag på flyget. Där tillbringade jag 4 månader och kom hem dagen innan julafton och överraskade alla utom min bror som hjälpt mig boka flyg m.m. Därefter följde några år i Norge och mina 5 månader i Australien.

Nu måste jag pyssla lite här hemma och gosas med min lilla ögonsten Skrållan, som för övrigt blev 9 år i söndags.. ;)



(Skrållan ber till högre makter.. Anledning- lite tonfik, räkor?)

Igår var det fullt upp. Fikade min kompis Pillan, det var länge sedan jag träffade henne, så det var riktigt kul att träffa henne igen. Fanns massor att prata om så kunde nog ha fortsatt längre än de timmarna vi umgicks. Får nog bli en långpromenix snart.

Blev en hel del fixande hemma i mammas lägenhet och på kvällen åkte jag iväg med mamma och hennes väninna och åt på Vildmarkskrogen utanför Hällefors. Har velat äta där flera år, ända sedan jag såg något inslag på CTV för 4-5 år sedan, men det har aldrig blivit av. Så ikväll var det dags, vilken otrolig utsikt. Maten var väldigt god och vi var väldigt nöjda med besöket. Sedan åkte vi hem till mammas väninna och jag myste ner mig med hennes Vorsteh i soffan en stund och fick promenad med henne innan vi åkte hemåt.



Den vackra utsikten från Vildmarkskrogen..



Den här lilla "Vanliga padd"-bebisen (en av tre padd-sorter som finns i Sverige) hittade jag på en skogsväg när jag var ute med hunden, inte större än min nagel. Å betydligt sötare än de giftiga Cane-toadsen som man stötte på överallt i Australien.