Sitter här och snörvlar, har inte varit förkyld på evigheter, men nu var det dags..
 
Jag har enormt mycket roliga saker den här veckan, fullt upp helt enkelt. I höstas gick jag även med i Svenska blå stjärnan, en beredskapsorganisation inriktad på djur och det är tänkt att de ska hjälpa till om det blir något smittutbrott, kris eller katastrof. Örebro's lokalförening har legat i dvala i många år tills förra året, om jag förstått det rätt.Vill gärna vara med eftersom det handlar om att hjälpa djur och jag får lite abstinens av att vara ifrån dem när jag varit van vid att jobba heltid med det. I måndags var det i alla fall styrelsemöte där och som det ser ut nu så kommer jag vara ledamot där i ett år framöver, men det bestäms i mars när det är årsmöte.
 
Psykologin drog igång idag på riktigt, igår var det introduktion. Väldigt intressant! Blir envägskommunikation eftersom vi är så många och sitter i en stor hörsal, det kan jag tycka är lite trist eftersom det finns så mycket spännande att diskutera inom psykologin! Är heller inte helt van vid att sitta 4 timmar och lyssna på svengelska, men det går nog fort att vänja sig.. =)
 
Ikväll var det hockeymatch med akutgruppen, nästa gång ska jag tydligen vara ordinarie... Hua... =S
 
Hela helgen kommer gå i ett. Fredag till söndag har missing people i Örebro en ATV-utbildning i Villingsberg. Jag kommer inte vara med så mycket för jag har akutsjukvårdarutbildning med akutgruppen även denna lördag (älskart! ). Men hela söndagen ska jag vara där ute, då kommer det ledningsgrupper från några andra län, riktigt skoj att träffa dem. Vi kommer få lite MSO-utbildning, Mats- vår hundföraransvarige ska berätta lite osv. Kommer garanterat åka ut dit en sväng både på fredag och lördagkvällarna, men jag måste hinna plugga lite också, så ska försöka att inte vara där för länge.
 
Dessutom kommer två av mina bröder och ena brorssonen hit i helgen så framför allt lillkillen vill jag ju hinna träffa lite.. <3
 
Hur som helst, JAG HAR INTE TID ATT VARA SJUK! 

Då var tiden här då jag äntligen blivit klar med höstterminen! Sista kursen va riktigt seg och ja ville bara bli färdig. Arbetet slutade i kaos, men vi blev iaf godkända så då spelar de mindre roll.

De kommande 2 1/2 år kommer vi välja helt själva vad vi ska läsa, det enda som krävs för att vi ska få en examen är att vi läser upp till C-kurs i något av ämnena sociologi, statskunskap, psykologi, genusvetenskap, socialpsykolofi, nationalakonomi eller pedagogik😔 Plus 60 till poäng.

Jag har som sagt valt psykologi A och kobflikthantering. Eftersom vi från och med nu kommer välja inriktning själva så kommer folk hamna på olika ställen. Vi kommer inte vara någon riktig klass. Pillan ska iaf läsa samma, så de blir kul! Kan riktigt se framför mig hur vi kommer diskutera efter föreläsningarna på vägen hem.

Jag är ju en första hjälpen nörd, har alltid varit intresserad av det och tycker det är enormt viktigt att kunna. Man vet ju aldrig när ett barn, eller vuxen sätter i halsen, om någon skär sig illa eller att personen framför dig på stan oväntat faller ihop. Har man egna barn förstår jag inte hur man vågar låta bli att lära sig sånt.
 
I Norge var jag med i Röda korsets hjelpekorps som hade beredskap ifall någon blev skadad på sportevenemang, festivaler etc. Genom dem fick jag en första hjälpenutbildning på omkring 25 timmar hösten 2011. Jag har tidigare genomgått flera liknande kurser, flera ganska stora kurser.
 
I höstas gick jag med i Civilförsvarets akutgrupp och de har en liknande utbildning som norska hjelpekorpsen har. Eftersom jag nyss gått en sån, så hade jag egentligen inte något krav på mig att gå deras, men jag ville gå den iaf. Just sådana kunskaper är ju en färskvara, och har man inte tränat eller använt det praktiskt på ett tag så blir man ringrostig även om det inte gått så lång tid. Dessutom ändras riktlinjerna och jag ville va säker på att det inte var någon skillnad mellan hur de lär ut i Sverige och i Norge. Det finns internationella riktlinjer som ska följas, men man vet ju aldrig.

Så igår var det dags för första heldagen inom denna kurs. Jag tycker att det är så intressant! Det gick bra tycker jag, känns som att jag mindes det mesta. Vi gick igenom HLR och luftvägsstopp på vuxen plus D-HLR (defibrilator).
 
Det kommer vara 3 lördagar till bara inom grundutbildningen, steg 1 och 2. Den sista blir det speciefikt 6 timmar med barnolycksfall. Kommande helger kommer vi gå igenom sjukdomar, cirkulationsvikt, skador, skelett och muskler. Plus en massa övning förstås.
Sedan blir det utbildning i krishantering, kylskador, brännskador, fördjupning sportskador. Å även läkemedelshantering, stetoskop, blodtrycksmanschett och ryggbräda.
 
En gång i året är det kvalitetssäkring, för att se att vi klarar av det. Är man inte med på den och blir godkänd så får man inte vara ordinarie när vi är ute och ska hjälpa till.
 
 
 
Den här helgen har varit otroligt mysig på alla sätt. Min vän Anna hade ljusparty i lördags och det kom både gamla vänner och nya bekantskaper. Det var väldigt trevligt att äntligen få träffa människor som Anna pratat så mycket om och de visade sig vara precis så trevliga som jag trott. Dessutom var en annan tjej där från vår gymnasieklass som jag inte träffat på åtminstone 5-6 år, så det var riktigt skoj. Jag var nykter eftersom jag är överkänslig mot alkohol så jag hämtade och skjutsade hem några av de andra tjejerna. Det blev en massa prat, god mat och skratt och vi var där länge.
 
Linköping blev söndagens destination för mig och mamma. Vi hälsade på min bror Martin och hans sambo Evelina och deras lilla pojke som föddes i tisdags. Vi hade med oss en massa söta kläder till lillen. Han verkar vara en nöjd pojke och det blev en massa gos. Längtar tills vi får träffa dem igen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

För några dagar sen blev jag faster åt en liten pojke! Min bror som inte har några barn sedan tidigare blev pappa. Så nu har alla mina bröder fått barn.

På söndag ska jag och mamma ner till Linköping och träffa lille pyret, ska bli så mysigt! Vi åker bara ner några timmar över dagen eftersom de förmodligen har fullt sjå som det är.. :)

Men först ska det bli partaj. Min väninna Anna ska ha ljusparty. Det blir nyktert för min del. Flera gamla gymnasieklasskompisar kommer, ena tjejen har jag inte träffat på minst 5 år, så det känns riktigt skoj att träffa henne.

Nu när jag ser tillbaka på 2012 så ser jag att det året hände det massor!
 
Första halvåret går väl egentligen bara att sammanfatta i ordet GRIS. Jag jobbade ju betydligt mer än heltid på gården och det var fullt upp med de små och stora. En del annat hanns med också, härliga skogsturer med berner sennentjejen Tinka och en del frivillighetsarbete med norska hjelpekorpsen. I februari föddes min lille brorson Ebbe!
 
I april sade jag upp mig från jobbet på gården då jag började få lite hemlängtan, mådde lite dåligt, men framför allt kände att det aldrig skulle fungera i längden att jobba så där mycket, även om jag trivdes med griseknorrarna.. =)
 
I juli var det enormt mycket att göra då den nya skulle lära sig allt som jag haft ansvaret för och jag höll på med försäljning av bilen och annat. Jag fick även veta att jag blivit antagen till Samhälls- och beteendevetenskapliga programmet på Örebro Universitet. Jag gjorde min sista dag på jobbet den sista juli och dagen efter kom mamma för att hjälpa till med flytten. Då var det dags att uppfylla en av mina drömmar sedan flera år, att åka upp till Dovre fjell och se Myskoxar på nära håll. Det lyckades vi med direkt, och så tog vi oss en tur upp mot Snöhetta och njöt av naturen. Över fjällen åkte vi sedan och besökte det vackra Geiranger. Geiranger är en av de ställen som alltid hamnar högt upp på listor över världens vackraste platser.
 
Sedan reste vi hem och packade in bilen och flyttade hem. När jag varit hemma några dagar så vandrade jag och Pernilla ett par dagar på Bergslagsleden tillsammans med hennes hundar. Otroligt härligt och tur med vädret hade vi. Vi tältade och hundarna skötte sig exemplariskt.
 
Jag och några andra startade upp Missing people's lokallag i Örebro län och jag blev administrativ chef där. Jag köpte en lägenhet i slutet på augusti och där renoverades det friskt under september. Samtidigt började studierna på universitetet så det var fullt upp. Å det är väl egentligen det jag pysslat med resterande år. Några skogsturer har det blivit, bland annat Angsjöleden i november som jag sett fram emot att gå runt.
Fick diskbråck i november, blev fort bra från smärtan, men fick tillbaka den som nyårpresent på nyårsafton..
 
Så där ligger väl egentligen min största önskan för 2013. Att ryggen ska bli bättre generellt, men framförallt så jag kan gå ut och njuta av naturen utan att behöva oroa mig för det. Å att studierna ska gå bra, men det är ju helt upp till mig själv.. =)
 
Några bilder från 2012...
 
 
Mitt arbete med de små och stora grisarna.. Underbara djur
 
Vackra Tinka
 
 
Dovre fjell och Myskoxar
 
 
Trollstigen och Geiranger
 
 
Bergslagsleden
 
Missing People
 
Angsjöleden
 
Ebbe på julafton
 
 
 
 
 
 

Gårdagen var till största delen bra. Började me lite småfix i lägenheten och sedan gick ja en tur till affären me mamma. Åkte ut till Kyrksten och hick en lång skogspromenad i snön med Pernilla, Nevill och Lillibi. Det regnade större delen av turen men de gjorde inget eftersom de va så grymt härligt att komma ut i naturen. Skogsturer är underbara oavsett!

Efteråt fick det bli en varm dusch innan ja stack hem till mamma för att laga mat. Skulle egentligen tillbringat kvällen hos Pernilla me familj men då de va magsjuka i omlopp så valde ja att va hemma me mamma istället.

Lite lyx fick de bli och jag hade planerat 3-rätters middag. Precis när vi skulle äta förrätten och jag bara hade lite kvar o greja me varmrätten så slog diskbråcket till me full kraft och jag stod i köket och gnydde som ett skadeskjutet vilt.. :( usch va ont. Jag lyckades få i mig maten men de va ju inte den njutning ja hoppades på eftersom ja bara ville bli av me smärtan.

Höll mig iaf uppe tills det nya året infann sig innan ja försiktigt kröp i säng..

Nyårafton va alltså egentligen en trevlig dag, den slutade bara lite illa.

Avocadosoppa med räkor

Oxfilé med rotfruktsgratäng och sparris

En suddig bild på en vit choklad pannacotta med passionsfrukt och mango