Har ju fortsatt att söka jobb efter att jag tillbaka från Gotland. Och det har gått bra. Fick svar från både jobben jag sökt i Norge. Det ena hade de redan tillsatt, men hon bad om att få spara mitt CV och mitt personliga brev ifall de behövde anställa någon igen. Det andra jobbet hörde de av sig i måndags kväll när jag började ge upp hoppet och övervägde att börja söka inom vården. Inget fel med att jobba inom vården, men det är djur jag vill jobba med och jag vet att det därför skulle kännas som ett ordentligt nederlag att börja söka jobb som jag egentligen inte alls är intresserad av. Hur som helst, de ville att jag skulle komma på intervju i fredags. 

Så i fredags var jag en blixtvisit till Norge och besökte grisgården. Det skulle egentligen bara vara en intervju och lite rundvisning, kom därifrån 7 timmar senare efter både lunch och middag och träff med 10 familjemedlemmar.
Det var fint och fräsch, fina djur, ordningssamt och härlig familj. Betydligt mindre gård än den jag jobbade på i somras, 100 suggor. På den gården jag varit på finns det 660 st. Det är så man räknar, sen finns det ju en hel massa smågrisar, ungdjur och så, men det är suggorna som säger något om hur stort det är. I Norge får man inte ha mer än 100 suggor. Det är för att de vill bevara de små gårdarna och behålla det småskaliga inom jordbruket. I Sverige är det näst intill omöjligt att göra det eftersom man får så otroligt dåligt betalt. I Norge är köttet betydligt mycket dyrare och det tjänar ju så klart bönderna på och kan överleva på mindre antal djur.

Bonden som har gården nu kommer trappa ner på arbetet framöver och dottern och hennes man kommer ta över gården. De har redan köttdjur och höns och kommer inte kunna arbeta fysiskt på gården då. Så de vill att den som blir anställd stannar några år och tar över det praktiska ansvaret för gården. Vilket vore helt otroligt intressant och jösses vilken erfarenhet det skulle vara. Det enda jag kunde hitta som är negativt är avstånden till mina nära och kära i Sverige. Blir en bit även till mina norska vänner också, 2 timmar till Oslo, 3 timmar till Halden (så ungefär som nu) och 4,5 timmar till Karlskoga. Men de är flexibla och vill jag ha lite längre ledighet så går det att fixa om jag skulle få jobbet. Å då kommer jag få gå en massa intressanta kurser för att lära mig ALLT inom det områden, och det är mycket man ska kunna.. Jaja, kommer hur som helst få svar snart och kommer nog till 90 säkerhet i fall jag blir erbjuden tacka jag. Känner att jag får en klump i magen över att eventuellt lämna framförallt mina tre syskonbarn igen. Minns hur otroligt jobbigt jag tyckte det var när Gabriel var 1 1/2-2 år och inte kände igen mig alls. Han är nu 4 år och jag har bott i Sverige runt ett halvår sedan han föddes. Men han är underbar och nu är allt kompisar. Men samtidigt, skulle jag få det här jobbet så skulle jag ha betydligt större chans att få tag på ett jobb närmare hemtrakterna lite längre fram.

Men det är nästan jag börjar tro på att ödet ville säga mig något när jag klev ur bilen och gick upp mot huset och där utanför ser jag att det ligger en BERNER SENNEN! Min drömras som jag tillägnat åtminstone två inlägg till. Så vanliga är dem inte så man ser dem överallt. Nu har jag aldrig trott på skrock, men som sagt.. Är det där det är meningen att jag ska hamna framöver? Ja, den som lever får se, och förmodligen ganska snart. För i dag fick jag mail från dottern som ska ta över gården och de ville bara ha numret till förmannen på gården jag jobbade på i  somras och sedan skulle de bestämma sig.. 

Men där slutar det inte.. För i morgon eftermiddag åker jag ner till Hjo och ska provjobba två dagar på Sveriges största ekologiska jordbruk. Det är ju betydligt närmare, "bara" dryga två timmar. Men det är grisar jag föredrar att jobba med och där skulle jag ganska säkert aldrig få någon högre ställning än djurskötare, då det är många som jobbar där. Men jag har ju inte varit där än så jag får se, kanske ändrar mig totalt. Det verkar iaf vara ett riktigt trevligt ställe. De har ett eget ysteri på gården, det är mjölkkor de har förresten, och de anordnas julmarknad, midsommarfirande och såna grejer där. 

Ja, blir hur som helst några hektiska och intressanta dagar framöver. Å förhoppningsvis sitter jag inte här om en vecka och skickar iväg ansökningar till nya jobb..

 

Tittade nyss på ett nytt program på svt1, Dox:Home och förfasas över hur vi människor förbrukar och förstör jordens resurser..

Lite mindre trevlig information:

- Sedan 1950 har jordens befolkning tredubblats

- Hälften av världens tillgångar används av världens 2 % rikaste människor. 80 % av resurserna används av 20 %.

- En av sex lever utan rent vatten, sanitet och elekticitet. 5000 personer dör varje dag av förorenat vatten. Nära 1 miljard människor lever under svält.

- Världens städer ökar med en miljon människor varje vecka.

- Iskalloten- det område antarktis består av som består av is året runt har minskat med 30 % de senaste 30 åren. Tjockleken på Iskalloten har tunnats ut med 40 % de senaste 40 åren. Isbjörnen är beroende av is för att kunna jaga, då de har svårt att fånga fisk, sälar och annat medans de är i vattnet. Under sommarhalvåret försvinner den mesta isen och många får klara sig utan mat under de månaderna. Denna tid utan is har ökat och bara en halv månad ökar dödsrisken mycket för många isbjörnar.

- Arter dör ut 1000 gånger fortare än naturligt. 3 av 4 vatten är eller riskerar att bli utfiskade

- Havsnivån har höjts med 20 cm under 1900-talet. 70 % av världens befolkning bor på kustnivåer så det blir minst sagt jobbigt när havsnivån höjs ytterligare.

- En stor del av Sibirien har permafrost året runt. Under ytan finns det massa metangas och risken finns att permafrosten börjar tinas upp. Om det händer så kommer den sibirska tundran varje år ge ifrån sig lika mycket metangas som alla världens bilar, båtar och flygplan tillsammans avger.

- 50 % av all spannmål som odlas i världen blir till djurfoder eller biobränsle.  

- 13 miljoner hektar skog försvinner varje år.

- År 2050 kan en fjärdedel av alla djur vara utrotade, bland annat den sibiriska tigerna, havsutterna, isbjörnen, blåval, pandan, afrikanska vildhunden, den vackra snöleoparden, loggerhead seaturtle, Orangutangen och min stora kärlek: Den tasmanska pungdjävulen... Plus så otroligt många fler däggdjur, fåglar, fiskar m.m.





(Min stora kärlek - Tasmanian Devil, 75-80% har dött de senaste 13 åren, men tack vare räddningscenter som Trowunna Wildlifepark, finns det en stor chans att de inte är utdöda inom 10 år, kanske inte ens 100... )





Loggerhead sea turtle



Havsutter



Dock är det inte bara fruktansvärda händelser i världen. Folk har blivit mer medvetna och fler än någonsin försöker förbättra världen. Även om det går för långsamt och otroligt många fortfarande inte inser allvaret.

- 4 av 5 barn går nu för tiden i skolan.

- 13 % av alla mark på jorden är nationalparker.

- Nord-korea beskyddar 65% av all sin skog. 75% av allt papper är återvunnet.

- Sverige, Nya Zeeland, Danmark och många andra länder satsar på förnybar energi.

- På en timme ger solen lika mycket energi som förbrukas under ett år. Solenergi borde verkligen byggas ut och utnyttjas bättre. Det skulle spara mycket på alla andra energikällo.

Har ju inte bara försökt sätta mig in i politiken de senaste veckorna, även om det kan verka så.. =)

Förra helgen var jag iväg till Gotland, den vackra ön. Första gången för mig faktiskt.
Lärde mig otroligt mycket bara under den helgen jag var där och provjobbade på gårdarna. De var jättenöjda och imponerade av mig och sånt är ju helt underbart att höra när man känner att man verkligen gjort sitt bästa.

Dock så ville ödet annorlunda. Enda slakteriet på Gotland hotas av nedläggning och med det så kommer förmodligen även grisgårdarna läggas ner, då det blir alltför mycket jobb att frakta över grisar till fastlandet för slakt och sen tillbaka till gotland för att säljas. Det är inte fastlagt än, men detta gör att de inte vågar ta över den grisgården som det var tänkt att de skulle ta över. Istället satsar de på mjölkkor istället och då behöver de någon som kan ha ansvaret för den gården. Något som jag absolut inte har tillräcklig kunskap om. Så jag ska inte bli gotlänning framöver. Trist, men det är bara att leta vidare. Har sökt några jobb i Sverige och ett par jobb i Norge. Så får se vart jag tar vägen framöver. Hoppas jag hittat något snart iaf. Har ju inte rätt till någon ersättning, så det börjar bli lite torftigt i fickorna nu...

När jag inte jobbade under helgen så tog jag bilen och åkte runt lite, bland annat ner längst västkusten ner till sydspetsen. Är otroligt fint på Gotland! Önskar jag hade haft lite mer tid att utforska lite mer av ön.



Nere vid Hoburgen, Gotlands sydspets





Dessa får mötte mig på den lilla kustvägen, de närmsta var bara två meter från bilen.




"Bottarvegården" från 1800-talet som jag stannade till på, låg i Burgsvik på södra Gotland - mysiga hus och goda våfflor. Taget är agtak- speciella för Gotland, ag är en vassliknande växt.

Såna här stenmurar var det överallt på södra Gotland, som skilde åt gärden och ängar, vilket otroligt jobb..  



En sån här fin målning hade familjens mormor målat i taket i det rummet jag sov i. Fanns såna här målningar i tre utav sovrummen. Å dessa ställen som fanns avtecknade i snedtaken var avbildat från verkligheten. Så detta var någon i familjens hus och trädgård. Gården jag boddde på var också avtecknad i ett annat rum.



Burgsviken



Den yttersta sydspetsen


Ja, valet blev ju nästan exakt som väntat. Sverigedemokraterna kom in. Så nu blir det intressant om alliansen får med sig miljöpartiet.

Diskuterade lite över facebook-chatten precis med en tysk jag fick bra kontakt med nere i Australien. Alltid lika trevligt. Han är den mest politiskt engagerade personen jag någonsin träffat och jag hade nog kunnat informerat honom om det svenska valet halva natten. Kan för övrigt nämna att han förmodligen är den charmigaste tysken/ europén, - nä förresten, människan, jag någonsin träffat..

Men det känns som att jag har haft tillräckligt med drama i mitt liv för att inte ens försöka få ihop det med en tysk, fd anti-fashistisk 20-årig vegetarian... hihihi.. ;) kan ju bara sluta på ett sätt, hur söt och charmig han än må vara... Speciellt nu när man gått och blivit en "smurf" som Tess kallade det.. =)

Så ingenting hände då, och ingenting kommer någonsin att hända där, men är glad över alla de långa och otroligt intressanta samtal vi hade både i Australien och över internet. Det finns kanske 4 personer under mitt liv som jag klickat så bra med på en gång, alltså så där att man bara kan prata och prata oavbrutet tillsammans om allt möjligt fast man aldrig träffats förut. Det är alltid härligt när det händer, oavsett om det är en tjej eller kille. 

          


 


Kommer dessa fem partier sammarbeta för att styra Sverige de nästkommande fyra åren? Ja, förmodligen...


Nu har valvakan börjat





Vallokalundersökningen antyder att Alliansen kommer vinna knappt över de Röd-gröna partierna Att SD kommer in i riksdagen och att det gått riktigt bra för Miljöpartiet.

Det är precis vad jag tror kommer att hända. Jag hoppas Alliansen vinner med egen majoritet. Å att inte Sverigedemokraterna kommer in. Men jag är 99 % säker på att de kommer komma in och faktiskt få runt 5-6 % och i så fall måste väl nästan alliansen om de vinner samarbeta med Miljöpartiet för att få majoritet. För SD-samarbete är ju garanterat uteslutet för dem. Dock tycker jag att det är illa att SD inte har kunnat ha valmöten utan att radikala vänsterungdomar ska hoppa på dem. Å att partierna motarbetat dem konstant nu på slutet tror jag har haft motsatt effekt och snarare hjälpt SD att få sympatierna på sin sida. Men att rista in hakkors i sin egna panna känns ju inget annat än patetiskt...

Har varit otroligt insatt inför det här valet. Mest för att jag varit så splittrad själv så jag verkligen har velat veta vad det är jag röstar på. Blev till slut Centerpartiet för min del i riksdagsvalet efter många funderingar och diskussioner med vännerna. Rent ideologisk har jag alltid hållt till vänster och förstår de som röstar på de partierna. Men tycker att det är tydligt att både Fredrik Reinfelt och Anders Borg är otroligt mer stabila och kompetenta än de röd-gröna som har svårt att komma överens och få fram något vettigt och Mona känns som en svag ledare som jag inte alls tror skulle lyckas leda Sverige åt något bra håll. Det som är lite kul är att mina närmaste vänner är ganska jämnt fördelade över partierna och röstar på vänstern, sossarna, MP, C och Moderaterna. Precis som det ska vara,blir alltid roligare diskussioner då. När vi var yngre var de flesta av mina nuvarande vänner betydligt mer röd-gröna. Men det har ändras mycket sen första gången vi röstade. Hur som helst så känns det som fler röstat den här gången. Har hitills inte träffat någon som inte tänkt röstat, och det är ju riktigt bra! Blir nog en lång kväll..

Blir intressant att se vad som händer... Å vilka som kommer bestämma framöver..

Som förhoppningsvis inte någon missat så är det ju Val om bara 17 dagar.  

Har aldrig haft så svårt att bestämma mig för vad jag ska rösta på. För rösta ska jag garanterat! Tycker att det är varje svensk medborgares skyldighet att visa vad man tycker genom att rösta. Kan man inte bestämma sig eller anser att det inte finns något parti som man håller med så får man rösta blankt. Annars tycker jag inte man ska klaga på regeringen sedan om man inte ens gjort vad man kunnat för att påverka det.

Själv är jag mer splittrad än någonsin. Har alltid dragit åt Vänsterblocket, då jag tycker om deras politik generellt och tycker att man ska underlätta för de som har det svårt. Ska jag däremot fortsätta jobba inom lantbruket så är det högerblocket som har den bästa politiken.
Tror att de röd-gröna förlorat otroligt mycket på att ha Mona Sahlin som partiledare för socialdemokraterna. För det är ju så det ligger till, när det kommer till statsministerposten så står det bara mellan henne och Fredrik Reinfelt. Jag vet en hel del som skulle vilja rösta på vänstern, sossarna eller miljöpartiet, men som absolut inte vill ha Mona Sahlin som statsminister och som pga av den anledningen inte har en aning längre. Vilket är så synd!!
Vad man vill rösta på beror ju så otroligt mycket på vart man befinner sig i livet just vid den tidpunkten.
Har man fast jobb, boende och allt stabilt så fungerar säkert Moderaterna bra att rösta på. Men om man har det kämpigt - är arbetslös, psykiskt eller fysiskt sjuk så tror jag att det inte är många som vill ha en högerregering. Men å andra sidan är de människorna kanske inte alltid de mest aktiva när det kommer till själva röstningen, vilket är tråkigt.
Såg på facebook att de har en egen omröstning kring valet. Där visade resultatet att Sverige-demokraterna var det parti som låg på tredjeplats än så länge. När jag sedan kollade på åldersgrupperingarna så var det mycket fler 18-25-åringar som röstat på dem och sedan dalade rösterna ju äldre de blev. Vilket kanske förklarar den populariteten på just facebook, vishet kommer med åldern...??

Jag och Tess gjorde ett sånt där test på internet på vilket parti man låg närmast, det visade verkligen hur splittrad jag är och jag låg på 30-40 % runt nästan alla partier. Tror Tess fick lite mer hjälp att sortera fram vilket hon låg närmast än jag.

Nu ska jag till Karlstad och hälsa på min kompis Tina och hennes familj. Tina har alltid starka åsikter inför valet så det ska bli intressant att höra dem.

Jaja, det är mina reflektioner, vill gärna höra argument för något annat om de finns. Oavsett vad jag bestämmer mig för att rösta på och vilken regering det kommer bli så hoppas jag att det kommer bli bra. Tippar på att det blir en högerregering även denna gång.. Bra eller dåligt??