Den senaste tiden har jag sett flera olika saker på internet, framförallt på facebook där en uppfödare eller före detta ägare, sålt ett djur på avbetalning och sedan inte sett till några pengar.
 
Varför väljer man att sälja ett djur på avbetalning?
 
Jag ser ingen anledning till detta. Ja, alla har inte råd att lägga ut 10-15000 kr på en gång. Men då tycker jag inte att man ska köpa djuret heller. Det är ingen mänsklig rättighet att ha djur, och inget som absolut måste hända i dag, även om man blir blixtförälskad i ett djur man ser annons på. Så om man nu känner att man absolut vill ha en hund för 10 000 så tycker jag att man får vänta tills man har den ekonomi som krävs, försöka spara undan och sedan köpa hunden. Förstår att det kan vara svårt och det kanske är lätt att intala sig att man kommer ha råd om en månad eller två, så därför ser avbetalning ut som ett bra alternativ, men det är levande väsen det handlar om, inte en tv! Å det är inte bara inköpspriset som ska betalas, utan resten av djurets liv. Det är inte gratis att ha djur!
 
Å även nu köparen låter sig bli övertalad av sina barn med tindrande ögon som vill ha en hund NU, så har jag ännu svårare att förstå säljaren!
Pengar är inte allt, och även om det blivande ägaren inte har så mycket pengar så kan djuret få ett gott hem med en massa kärlek. Men lite pengar måste det faktiskt finnas, som nämnt tidigare, det är inte gratis att äga djur. Jag tycker alla borde ta och lägga ner lite mer tid och energi på att hitta ett bra, varaktigt hem när man ändå gjort det valet att föda upp djur.
 
Jag är med på ett par försäljningssidor på facebook, och där är det en kvinna som ofta återkommer. Det verkar som att hon blir sugen på att köpa ungefär allt som är, men har lite dåligt med pengar (hennes egen kommentar). Det är dock inte det som är det största problemet utan hon verkar generellt ta lite för lätt på ansvaret med att ha djur. Fungerar det inte 100% från början så försöker hon sälja vidare djuret (katter och hundar) direkt utan att kontakta förra ägaren, vilket hade varit det naturliga om man är seriös. Det har gått ut ett par varningar om henne, men hon fortsätter.
För ett par veckor sedan så var det en person som ville sälja en hund, alternativt ha hunden på hel/halvfoder hos någon. Å denna kvinna visade sitt intresse av att vara fodervärd. Å då mailade jag faktiskt säljaren och varnade henne. Jag hade inte gjort det om jag inte hade varit säker på att hon faktiskt gjort dessa saker, men hon har själv medgett ett par saker hon gjort och försökt försvara sig, vilket fallit totalt platt.
 
Jag hade själv velat bli varnad om jag skulle sälja ett djur och hade blivit jätteledsen om det i efterhand kommit fram att jag sålt djur till en ökänd person utan att få en enda varning. För det är inte lätt att få tillbaka djur. Kvinnan tackade och skrev att flera andra också hade varnat henne. Å lade till att hunden ej skulle bli såld till denna kvinna.
 
Det är inte lätt alltid...
 
 
 
 
 
 
 
 
Med risk för att låta som en 75-årig dam, så berättar jag ändå detta.. =)  
 
Jag tycker om att lyssna på sommarpratarna på P1. För de som kanske inte är så insatta så är det en mer eller mindre känd person som under 90 min varje dag pratar om det personen själv bestämt.
 
Det har varit dåligt med det av förklarliga själ de åren när jag bott i Norge. Jag tror att första året jag hörde på dessa olika människor berätta om sina liv var när jag var personlig assistent 2005 eller nåt sånt. På eftermiddagen varje dag så var det inte så mycket att göra så då satt vi tillsammans med brukaren ute i trädgården om det var okej väder och lyssnade på dagens sommarpratare.
Sedan glömde jag bort dessa sommarpratare tills sommaren 2009 när jag börjar mitt sommarjobb på Elgesta gård. Vi hade hörlurar på oss medan vi jobbade och då började jag också lyssna på sommarpratarna varje dag.
 
Å detta år har jag kommit på dem igen.. =) Även om jag kanske inte kommer lyssna på alla, så ska jag försöka lyssna på många. Det är personer med väldigt varierade erfarenheter, ålder och liv. Å även personer jag aldrig hört talas om, eller som enligt mig kanske inte har/haft haft det mest intressanta arbetet, så har alla något vettigt eller intressant att komma med. Någon erfarenhet eller bara nån trevlig/rörande/jobbig berättelse om något som hänt under deras liv, och alla har väl nåt sånt i bagaget.. Tycker helt enkelt att det är en mysig stund.. =)
 
Nu har jag precis lyssnat på sommarprataren Karin Falck - kanske inte säger så mycket. Men hon regisserade bland annat Rederiet och Tre Kronor. Å ledde både den svenska och den internationella Melodifestivalen 1975. I programmet berättar hon om sin kärlek för sin underbara mamma och om hur hon som 41:åring blev änka. Otroligt stark,härlig och avslappnad dam med massa vettigt att säga.
 
Ja, sån är jag. Ibland är jag ung och omogen och ibland platsar jag bland de äldre... ;)   
En av de mat/bakbloggar jag har som standard att gå inom åtminstone några gånger i veckan är Kryddburken .
 
Jag har följt den bloggen under ett par, tre år och det var väl egentligen den första jag fastnade ordentligt för. Finns otroligt många fina, intressanta inlägg främst kring mat, och även bak. Å är det något jag är sugen på att prova på så går jag ofta in och kollar om hon har något bra recept eller tips kring just detta.
 
För tredje året i rad har hon en tävling kring den finaste midsommartårtan och detta år har faktiskt jag lämnat ett tävlingsbidrag. Tror egentligen inte att jag har någon större chans, men jag tycker det är kul oavsett. Brukar komma in otroligt fina bidrag.
 
Den sista veckan har varit lite slitig mentalt för mig, så nu ska jag ut och ta mig en lång skogspromenad utan hund och utan Ukrainare. Få upp farten lite och förhoppningsvis konditionen efter hand, och sedan ta det lite lugnare, rensa tankarna och njuta...Gäller att passa på när vädret äntligen är fint efter dessa regniga dagar...
 
----------
 
Uppdatering.. =) Det blev en hund med ut på turen, dock inte busungen Tinka, utan den lite äldre damen Anka. Det var över ett år sedan jag var ute med Anka. Eftersom hon inte bor på gården så blir det ju automatiskt Tinka som får följa med ut. Det blev 2 timmar i ganska ordentligt takt. Anka blir så överlycklig varje gång, så de två första kilometrarna blir det alltid mer joggning än promenadtakt, vilket var perfekt idag.
 
 
 
 
 
Sånt här gör mig så glad!

Åke 92 - fick en ny vän

Det är så otroligt mycket ensamma människor och speciellt jobbigt måste det vara för de gamla som har problem att ta sig ut..

Tycker Svenska Hjältar - hemsidan är en otroligt fin initiativ där både små och stora bragder uppmärksammas.

Äntligen har jag bokat och bestämt hur jag och mamma ska tillbringa de första dagarna efter att jag slutat på jobbet.

Det blir två dagar upp på Dovre fjell där vi förhoppningsvis bland annat får se Myskoxar och en massa fin natur. Å sedan ska vi vidare till vackra Geiranger på västlandet. Dovre ligger på vägen till Geiranger och för att det inte ska bli så lång körning så stannar vi på Dovre första och sista natten och tillbringar de två "mitten"-nätterna i Geiranger. Då kan vi ta det lite mer spontant också.

Förra sommaren var jag ju bland annat till Stavanger några dagar under min 10-dagars roadtrip. Där fick jag uppleva Lysefjorden. Men jag har varit sugen på att uppleva en till fin fjord, så när Dovre blev bestämt så tittade jag runt lite på internet. Då insåg jag att den fjord som klassas som en av Norges absolut vackraste fjordar bara ligger drygt 2 timmar från Dovre. Så då var det ju givet. Tror det ska mycket till för att vi skulle sätta oss och köra de 10 timmarna det skulle ta från Karlskoga när jag väl flyttat hemåt. Så kändes lite som sista chansen.. =) 

Tror det kommer bli en riktigt fin resa, får hoppas på bra väder. Men skulle det inte vara toppenväder så kommer vi iaf bo i ganska fina hytter bara vi två, så då får jag istället passa på att vila upp mig och så får vi hitta på nåt när det är uppehåll..
 
Här har jag googlat fram några bilder från dessa ställen.

Dovre fjell:

Fil:Muskus.jpg

Autumn in Dovrefjell - Hjerkinn, Oppland

Geiranger:

Geiranger, view from Flydalsjuvet, cruise ship in the Geiranger Fjord, Norway (1848-36985 / 1074037 © imagebroker.net)

Flydalsjuvet



Gäller att man inte är höjdrädd...

I fredags fyllde Gregorii 27 år, så då åkte han och jag till Hamar på kvällen. Vi spelade biljard och dart och det var riktigt skoj. Har inte spelat biljard sedan jag var på Tasmanien och dart tror jag det var hemma hos min gamla vän Steff för typ 7 år sedan. Men det gick faktiskt oväntat bra och jag vann flest gånger. Så det kommer vi nog göra om ganska snart.

På söndagen skulle vi fira honom ute hos Eli och Ole-Bjarne tillsammans med deras familj.
Så jag bestämde mig för att prova på att göra en riktigt somrig gräddtårta.

Tittade runt på internet för att få lite inspiration och fann lite olika recept. Jag bestämde mig för att göra en chokladtårtbotten med hallonmousse och vaniljmousse. Gregorii hade tidigare sagt att vanilj och hallon var favoriter så då passade det bra.

Hittade ett recept på tårtbotten som väldigt många bak-bloggare använder sig av och som är väldigt enkelt. Man tar tre lika stora glas. Sedan tar man det antal ägg som behövs och knäcker i det ena glaset. Jag hade 24cm-form och skulle därför ha 5 stora ägg. Sedan häller man bara upp mjöl i det andra glaset och socker i det tredje glaset, upp till samma nivå som äggen är. Sedan har man i 1 tsk bakpulver i mjölet och blandar. Sedan är det bara att vispa ihop. Vill man som jag ville ha chokladbotten istället för vanlig ljus tårtbotten så byter man bara ut en tredjedel av mjölet till kakao istället. Hur enkelt som helst var det och då behöver man aldrig något recept. Kakan blir högre om man har mycket ägg i.



Så här menade jag med glasen. Lika mycket av ägg, mjöl och socker och sedan 1 tsk bakpulver.



Tårtbotten klar - blev lite "skrynklig" på toppen, vet inte varför..



Hallonmoussen fixad..



Läste ett tips på internet om att ha i fyllningarna på varje laget medan den är kvar i formen, det gör att det inte blir så kletigt runt omkring. Å när fyllningen är i tårtan så plastar man in den och så får den stå i kylen ett dygn och safta till sig. Då smakar dessutom tårtan mer än om man slänger ihop den en timme före servering.



Grädden har kommit på runt om.. Inte helt lätt när det är chokladbotten och det kommer smulor in i grädden. Ville ju ha en vit tårta, inte en brunprickig...



Å bären... Fick tipset att ha på bären direkt på tårtbotten istället för att ha grädde på hela tårtan och sedan bären ovanpå, då kan man göra den i god tid innan och så slipper man bärsaft på grädden..



Så här blev iaf det färdiga resultatet...


Va härligt det skulle vara med en ordentlig, riktigt bra kamera, så jag kan ta riktigt bra närbilder... Men men, får se om jag tar mig råd till det lite senare..





Stora gula blommor nere vid en tjärn..



Bland det sista jag gjorde innan grisningen satte igång var för övrigt att ta sommarens första tälttur. Blev en väldigt kort tälttur och innehöll väl egentligen bara övernattning. Satte upp tältet vid 20 på kvällen och ner igen 6,30 morgonen efter. Men jag ville så gärna hinna med en övernattning utomhus innan det var dags för att "bosätta" sig inne i grishuset. Var dessutom redan sliten då så kände att det var nödvändigt att komma bort lite, om så bara för en natt. Å det var otroligt skönt. Det är ju ljust så länge nu så det var inga problem att sätta upp tältet. Men solen var ju på väg ner så jag hade sällskap av lite mygg både då och när jag skulle ta ner det på morgonen. Det finns inte mycket som gör mig lyckligare än att vakna upp till fågelsång långt ute i övrigt tyst skog. Så när jag vandrade hemåt på morgonen kändes allt mycket bättre och det ska inte dröja länge till nästa gång. Å då får det minsann bli en ordentlig tälttur.



Placerade mig och tältet mitt bland vitsipporna.



Så här ser det ut när jag tältar..



Men nya, finfina ryggsäck som jag är supernöjd med.




På väg hemåt på morgonen..

Har haft så mycket att göra den sista tiden så någon tid för att vara ute i naturen har det varit dåligt med. Men i natt grisade den sista.. Tyvärr gick det inget bra, och det kom bara dödfödda så jag kom inte i säng förrens vid 3,30 eftersom jag var tvungen att hjälpa till då värkningsarbetet var obefintligt pga att de inte levde. Men sen fick jag äntligen sova ordentligt. Å som jag sov.. Jag sov faktiskt ändå till 14 idag.. =) Totalt utmattad så dessa timmar i sängen behövdes verkligen. Upptäckte att jag fått en öm stenhård bula ungefär 5 cm bakom örat och efter lite internetsökande verkar det som att det kan vara en muskelknut. Vilket inte direkt förvånar mig efter denna stress och överarbetning. Men det är samtidigt bra, för det påminde mig om att jag måste vila lite ibland, annars kommer kroppen säga ifrån och då kan jag inte jobba alls.

Så idag har jag som sagt mest sovit. Otroligt skönt att inte ha så många måsten i dag. Jag jobbade dock en timme på eftermiddagen och sedan har jag varit nere vid Mjösa med Gregorii och Tinka. Vi hittade en jättefin promenadväg längst med stranden som jag aldrig gått förut. Plötsligt öppnade sig himlen och det kom en massa hagel, men det varade inte så länge.





Blev en något sne, men lite cool mörk bild...



Smörblommor överallt...












Tänker alltid på mormors och morfars trädgård när jag ser dessa blommor. Speciellt dessa blåa Förgätmigej.


tillsammans med min efterträdare. Det har gott otroligt bra och det känns så skönt att han redan kan det mesta så det mest är rutinerna som ska tragglas. Att han kom just under grisningsperioden var väl kanske inte helt optimalt. Visst kan han redan nu avlasta mig lite, men det mesta tar ganska lång tid eftersom allt är nytt och jag ska förklara allt som ska göras, varför och hur det det ska göras. Så det blir ganska mycket tid som går åt bara på att stå och prata. Nödvändigt förstås, men just under grisning så finns det så otroligt lite tid över. Men duktig är han och idag har han hjälpt mig med mycket.  

Grisningsperioden är strax över. Det har varit OTROLIGT slitit och många långa nätter för min del. Han har varit så sliten så han har gått och lagt sig vid 21 på kvällarna. Men det har varit väldigt stora kull denna gång så varje natt har jag varit tvungen att gå upp och byta plats på de som varit instängda under ett par timmar och de som varit ute hos mamman. Det börjar kännas både på kroppen och psyket att jag snittat över 200 timmar de sista 3 månaderna. Å nu i maj blev de så mycket som 230. Trots att jag trodde det skulle bli en lugnare månad. I går kväll var jag så sliten så jag ringde till chefen och bad honom ta morgonsysslorna så jag kunde få sova eftersom jag förstod att jag skulle få vara upp ännu en natt. Det gjorde han gärna när jag passade på de små under natten. Trots alltför många ungar så har det fått otroligt bra denna gång. Det svänger väldigt för förra gången var det små och svaga kullar och många som inte klarade sig.

Imorgon bitti ska han jobba den första morgonen själv. Det är inget speciellt som ska göras utan bara de vanliga morgonrutinerna. Så det ska bli skönt med sovmorgon för första gången på länge.. =)

Om exakt 2 månader har jag slutat jobba här, ska bli skönt.

I morgon kommer mattillsynet. Det blir intressant. De ska bland annat ta blodprov på suggorna, och titta på hur djuren har det allmänt. Om vi sköter oss helt enkelt. Å det gör vi ju, så det ska nog gå bra.