Förfasas över mänskligheten...

1kommentarer

Tittade nyss på ett nytt program på svt1, Dox:Home och förfasas över hur vi människor förbrukar och förstör jordens resurser..

Lite mindre trevlig information:

- Sedan 1950 har jordens befolkning tredubblats

- Hälften av världens tillgångar används av världens 2 % rikaste människor. 80 % av resurserna används av 20 %.

- En av sex lever utan rent vatten, sanitet och elekticitet. 5000 personer dör varje dag av förorenat vatten. Nära 1 miljard människor lever under svält.

- Världens städer ökar med en miljon människor varje vecka.

- Iskalloten- det område antarktis består av som består av is året runt har minskat med 30 % de senaste 30 åren. Tjockleken på Iskalloten har tunnats ut med 40 % de senaste 40 åren. Isbjörnen är beroende av is för att kunna jaga, då de har svårt att fånga fisk, sälar och annat medans de är i vattnet. Under sommarhalvåret försvinner den mesta isen och många får klara sig utan mat under de månaderna. Denna tid utan is har ökat och bara en halv månad ökar dödsrisken mycket för många isbjörnar.

- Arter dör ut 1000 gånger fortare än naturligt. 3 av 4 vatten är eller riskerar att bli utfiskade

- Havsnivån har höjts med 20 cm under 1900-talet. 70 % av världens befolkning bor på kustnivåer så det blir minst sagt jobbigt när havsnivån höjs ytterligare.

- En stor del av Sibirien har permafrost året runt. Under ytan finns det massa metangas och risken finns att permafrosten börjar tinas upp. Om det händer så kommer den sibirska tundran varje år ge ifrån sig lika mycket metangas som alla världens bilar, båtar och flygplan tillsammans avger.

- 50 % av all spannmål som odlas i världen blir till djurfoder eller biobränsle.  

- 13 miljoner hektar skog försvinner varje år.

- År 2050 kan en fjärdedel av alla djur vara utrotade, bland annat den sibiriska tigerna, havsutterna, isbjörnen, blåval, pandan, afrikanska vildhunden, den vackra snöleoparden, loggerhead seaturtle, Orangutangen och min stora kärlek: Den tasmanska pungdjävulen... Plus så otroligt många fler däggdjur, fåglar, fiskar m.m.





(Min stora kärlek - Tasmanian Devil, 75-80% har dött de senaste 13 åren, men tack vare räddningscenter som Trowunna Wildlifepark, finns det en stor chans att de inte är utdöda inom 10 år, kanske inte ens 100... )





Loggerhead sea turtle



Havsutter



Dock är det inte bara fruktansvärda händelser i världen. Folk har blivit mer medvetna och fler än någonsin försöker förbättra världen. Även om det går för långsamt och otroligt många fortfarande inte inser allvaret.

- 4 av 5 barn går nu för tiden i skolan.

- 13 % av alla mark på jorden är nationalparker.

- Nord-korea beskyddar 65% av all sin skog. 75% av allt papper är återvunnet.

- Sverige, Nya Zeeland, Danmark och många andra länder satsar på förnybar energi.

- På en timme ger solen lika mycket energi som förbrukas under ett år. Solenergi borde verkligen byggas ut och utnyttjas bättre. Det skulle spara mycket på alla andra energikällo.

1 kommentarer

Pillan

25 Sep 2010 20:35

Jag hade fått för mig att Djurens beteende bara finns som en kurs, finns det en fortsättning?



Vilka kurser ska du läsa i vår?



Kram1

Kommentera

Publiceras ej