Brist på smör,

0kommentarer

...bara en fortsättning på nedläggningen av det svenska jordbruket..

Fick precis en meddelande från mamma där hon bad mig köpa smör och ta med när jag åker hem på onsdag.
För tydligen är det smörbrist i hela Sverige. Anledningen är främst att många mjölkbönder har fått lägga ner sin produktion pga att de inte får tillräckligt betalt för mjölken och samtidigt har det blivit populärare med fetare produkter istället för lightprodukter.

Så nu skriks det plötsligt efter mer fet mjölk, så nu ska det importeras från Danmark, Finland och Tyskland. Tyvärr tror jag inte att det blir tillfälligt utan det kommer ganska säkert bli precis som med det svenska köttet. Mjölkbönderna blir kanske optimistiska för framtiden, investerar och när deras produktion ökar så kommer Sverige ha gjort den "tillfälliga" importen till standard. Å mjölkbönderna får lägga ner igen

- På 5 år har 2800 mjölkgårdar lagts ner..
- De första 4 månaderna i år lades det ner 3 grisgårdar VARJE DAG i snitt, och sedan dess har det knappast stoppat upp...

Förstår att de som inte har så mycket pengar väljer det billigaste alternativen när de handlar, de har ju inget val.
Men människorna som har en stabil ekonomi, att de väljer att køpa utländskt kött??
Man kan alltid hitta fel där djur föds upp, men varför välja produkter där djuren haft det hälften så bra som i Sverige?  

- I länder där man klipper av svansen på grisarna i "förebyggande" syfte, för att de inte ska bita av den på varandra. Vilket är en beteendestörning och sällan förekommer hos djur som har tillräckligt med utrymme och inte är rastlösa.
- Där man medicinerar förebyggande, innan djuren ens är sjuka, för att "slippa" eventuella problem längre fram. Vilket gör att både djuren och människorna som jobbar med djuren blir resistenta mot olika antibiotika.
- Där kravet på boxstorlekarna är hälften så stort som det är i Norge, och även betydligt mindre än i Sverige.

Sverige har världens strängaste djurskyddslagar, men vad spelar det för roll, när det inte är svenskt kött folk väljer?? Ska man få det att gå runt i Sverige så måste det vara stort och med många djur, alternativt ekologiskt så man får en massa bidrag av EU. För vad jag förstått så finns det inget ekologiskt som går runt av sig själv.  

Sverige kan inte försörja sina invånare själva med matprodukter längre.. Å skulle gränserna stängas, pga utbrott av allvarlig smitta eller något annat, så sitter invånarna utan kött, grönsaker, och kanske mjölkprodukter..

Ser ut som att jag får stanna kvar i Norge oavsett vad jag önskar framöver om jag vill fortsætta jobba med djur,  för om 10 år kommer det väl varken finnas grisgårdar eller mjölkgårdar i Sverige.. Utan allt blir importerat..

Ja, just nu är jag ganska bitter..

Kommentera

Publiceras ej