Barnrättsakademin och Barnkonventionen

0kommentarer

I måndags hade vi en riktigt intressant föreläsning om internationellt samhällsarbete med barnrättsfokus. Det var en kvinnlig socionom som kom från Barnrättsakademin som ligger på Örebro Universitet och som det hörs på namnet fokuserar på barns rättigheter. Detta gör de bland annat genom att försöka påverka politiker, men även genom att hålla kurser för myndigheter (Migrationsverket, MSB), kommuner och landsting, frivillighetsorganisationer och människor som arbetar med barn på olika sätt. Hon arbetar bland annat med att åka till katastrofområden, på grund av krig eller naturkatastrofer och göra utvärderingar för att på bästa sätt kunna hjälpa människorna, och då främst barnen.
 
Här kan man läsa mer om Barnrättsakademin
 
Hon berättade om sina resor till bland annat Syd- och Centralamerika, flyktinglägren i Jemen och hur det var nere i Indonesien efter Tsunamin. Dessutom tog hon upp några olika artiklar ur FN's konvention om barnets rättigheter och tog exempel från sina resor för att tydliggöra dessa. Det är ju så otroligt inspirerande och suget blir ganska stort att lägga praktiken utomlands i termin 5.
 
Det är det som är så kul med att studera till socionom, nästan varje dag får man veta om nya organisationer eller arbetsplatser där man i framtiden skulle kunna arbeta. Man blir inte låst på samma inriktning som i många andra yrken och dessutom är det stor möjlighet att faktiskt kunna få prova på dessa olika jobb då socionom-examen ofta är ett krav. Man kan ju jobba med barn, ungdomar, vuxna, äldre, missbrukare, anhöriga, kriminella, funktionshindrade, frivården, familjer, BUP, skolor, internationellt biståndsarbete, behandlingshem, socialkontor, som enhetschef inom äldreomsorg, anhörigstöd, kvinnohus, på vårdcentraler, för brukarorganisationer, m.m. m.m. Detta känns riktigt bra!
Socionomprogrammet, Yrken,

Kommentera

Publiceras ej