Risk och säkerhet

0kommentarer

I helgen var jag i Skövde på Risk och Hanteringskurs med Svenska Blå Stjärnan. Det var riktigt kul!

Under lördagen gick de igenom brandsäkerhet och fick öva på att släcka olika typer av bränder. De gick även igenom HLR och L-ABC som vi fick öva på dagen efter. Då hade de ställt iordning 5 olika trafikolyckor med skadade personer som vi fick ta hand om efter bästa förmåga. Det gick jättebra och vi var nöjda med våra prestationer.

Tycker att det är så intressant me första hjälpen och på bara 1 1/2 år har jag gått utbildning på omkring 80 timmar kring just detta. Så nu känns det som att det börjar sitta.

Det är ju så viktigt att kunna, att veta vad man ska göra när något inträffar. För det kan ju hända när som helst och vem som helst. Får någon hjärtinfarkt eller något annat som leder till medvetslöshet och i sin tur hjärtstopp (till exempel någon sätter i halsen o kvävs), så tar det bara 3-4 minuter av syrebrist, som alltid inträffar vid hjärtstopp innan hjärnan börjar dö. Å oftast tar det länge tid än så innan ambulans hinner fram så påbörjar man inte HLR under tiden så är chansen minimal att personen klarar sig.

Genom HLR väcker man inte personen, det behövs det en hjärtstartare till. MEN genom kompressioner och inblåsningar fortsätter man att syresätta blodet och hjärnan tills man får tag på en hjärtstartare eller ambulansen kommer. Därför är detta så viktigt att kunna och att fortsätta med även om de drar ut på tiden.

Hur som helst var det en bra kurs och de som var med var hur trevliga och roliga som helst. Blev sent på lördagnatten, men det var de värt. Hoppas att jag träffar en del av dessa på senare kurser.

Kommentera

Publiceras ej